Lavrov: Kosovo ne ispunjava sporazume, EU da reaguje!

420

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio danas da kosovski Albanci nisu ispunili sporazume sa Srbijom i da EU mora da utiče na Kosovo.

Lavrov je rekao da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije i ocijenio da EU mora da utiče na Kosovo.

– Mi zapažamo konstruktivan stav Beograda u razgovorima sa Prištinom pod posredstvom Evropske unije. Međutim, istu stvar ne možemo da kažemo u vezi sa stavom kosovskih Albanaca. Oni nisu ispunili sporazume koji su postignuti prije mnogo godina – naveo je Lavrov.

On je u Sočiju, na početku razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ocijenio da odnosi Moskve i Beograda napreduju na svakom polju i da je ruskoj strani drago što može da ugosti srpskog ministra.

Lavrov je podsetio i da se s Dačićem sastao u junu u Moskvi, te poručio da danas imaju priliku da razgovaraju o bilateralnim odnosima, koji, kaže, napreduju na svakom polju, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima.

– Mi smo postigli dobar napredak u svim područjima i mislim da ćemo danas dodati još pozitivnih vibracija našim odnosima – poručio je šef ruske diplomatije.

TAS prenosi i da je Dačić takođe rekao da su međusobni odnosi dostigli veoma visok nivo strateškog partnerstva, te da je to i potvrđeno obilježavanjem 180. godišnjice diplomatskih odnosa, ali i čestim sastancima na visokom nivou.

– Mi se sada pripremamo za sastanak međuvladine komisije zakazan za oktobar – kazao je Dačić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA