Koliko mjesečno zarađuju predsjednici iz regiona?

448

Predsjednici iz regiona imaju sasvim “solidna” mjesečna primanja, a na prvom mjestu je predsjednik Slovenije Borut Pahor, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

Zarada predsjednika Slovenije na mjesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3 322 evra. Sa druge strane, njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić mjesečno prihoduje čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mjesečnom nivou zarađuje 1 083 eura, što je najmanja predsjednička plata u regionu.

Više od 3 000 evra iznose mjesečna primanja hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema podacima hrvatske Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarović ima neto platu od 3 276 eura, dok članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u prosjeku zarađuju 3 091 evro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2 862, 2 874 i 3 536 evra mjesečno.

Mjesečnu zaradu u iznosu od 2 873 evra prima i predsjednik tzv. Kosova Hašim Tači.

Iako na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mjesečnim primanjima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mjesečno zarađivao oko 2 420 eura, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mjesečna zarada.

Manje od 2 000 evra na mjesečnom nivou zarađuju predsjednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1 425 eura i Makedonije Đorđe Ivanov, koji zarađuje 1 250 eura.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosječnim platama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mjesečno prihoduju daleko više od prosjeka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsjednik samoproglašenog Kosova i trojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Mjesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosječne plate na tzv. Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosječnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu platu od prosjeka u svojim zemljama primaju predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regiona i on zarađuje duplo više u odnosu na prosječnu platu u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosječne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA