Koliko je bolna onlajn prevara?

461

Provalili ste računar, tablet ili smartfon partnera i otkrili njegovu bogatu prepisku sa nekom drugom? Iako nije bilo tjelesnog kontakta, osjećate se prevareno.

Saznanje da se nisu vidjeli uživo donekle vas je umirilo, ali vas problem i dalje muči.

Virtualna afera

Većina ljudi oba pola osjeća se isto u takvoj situaciji. Internet nevjera ili virtualna afera je odnos koji se održava preko društvenih mreža, mejla ili programa za dopisivanje. On može uključiti emocionalnu bliskost, povjeravanje tajni, izraze simpatija, ljubavne izjave i virtualni seks, sve do masturbacije pred kamerama.

U jednom istraživanju, 71 odsto ispitanika ocijenilo je kao nevjeru romansu preko interneta koja uključuje sajberseks, dok ih je 55 odsto proglasilo nevjerom online vezu bez sajberseksa.

Fantazija ljepša od stvarnosti

Istraživanja pokazuju da virtualni “ljubavnici” nekoliko dana od upoznavanja počinju da dijele tajne, raspravljaju o ličnim problemima i seksualnim ukusima. Mnogi korisnici tvrde da im virtuelni odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice.

Ovo je posljedica sklonosti virtualnih ljubavnika da jedno drugo idealizuju, jer žele da vjeruju da su upoznali nekoga ko im odgovara. Pored toga, virtualni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svjetlu i mnogi se obilno služe lažima. Fantazija je važan faktor u onlajn aferama, a fantazija uvijek nadmašuje stvarnost.

Ako preljubnik ne napravi ozbiljnu grešku u koracima, nije lako otkriti internet nevjeru. Mnogi partneri imaju eksplicitan ili prećutan dogovor da jedno drugome ne gledaju gadžete. Ako ga suprotno dogovoru ili praksi odjednom zatražiš zvučaće kao da ga optužuješ.

A optužba bi mogla biti neutemeljena. S druge strane, odbijanje davanja gadžeta, profila na Fejsbuku ili i mejla na uvid partneru nije dovoljan dokaz nevjere. Ali i svako može imati opravdanih i poštenih razloga za čuvanje podataka na svom uređaju.

Znakovi onlajn nevjere

Ako ostaje sam za kompjuterom do kasnih sati? Budi se ranije nego što je uobičajeno i odmah sjeda za kompjuter? Ako mu se približiš i pitaš ga šta radi, munjevito mijenja aplikaciju? To bi mogli biti znakovi onlajn nevjere.

Ako odlazi često u kupatilo sa nekim od aparata i tamo provodi neuobičajeno dugo vremena, a kad mu pokucaš na vrata neuvjerljivo ti dovikuje da će “odmah izaći, samo što nije”? To je takođe dovoljno dobar temelj za sumnju.

Terapijske mogućnosti

Terapija za internet nevjeru slična je onoj za nevjeru u stvarnom životu. Terapeuti s parovima obrađuju pitanja povjerenja, izdaje i opraštanja. Struk podstiče parove da zajedno posjećuju internet stranice s romantičnim i seksualnim sadržajima radi usvajanja novih vještina.

Preporučuje im i da presele kompjuter u zajedničku prostoriju i da dogovorno instaliraju aplikacije za praćenje onlajn aktivnosti. Terapija je otežana ako preljubnik ne smatra svoje internet aktivnosti nevjerom. Uobičajena su opravdanja “nisam spavao s njom” ili “nisam se sastao sa njom uživo”.

Stručnjaci kažu da je već i emocionalni odnos “prava” nevera, ako je prevareni partner doživljava takvom. Osoba prevarena u virtualnoj aferi može patiti jednako kao i da je njen voljeni vara u stvarnom životu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA