Kojić: Srpski osuđenici da kaznu služe u Srpskoj ili Srbiji

376

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić najavio je pokretanje zahtjeva da Srbi osuđeni pred Haškim tribunalom izdržavaju kazne zatvora u Republici Srpskoj ili Srbiji.

Kojić je, nakon današnjeg razgovora sa prvim predsjednikom Srpske Radovanom Karadžićem i bivšim komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem u Hagu, istakao da je to veoma važno za lica iz Srpske koja se nalaze u Haškom tribunalu i ona koja su pravosnažno osuđena, jer postoje kazneno-popravni zavodi sa kojima je UN potpisao sporazum, a gdje se prema osuđenicima postupa nehumano i nečovječno, protivno svim međunarodnim propisima.

– U međunarodim pravnim aktima upravo je definisano da lica na izdržavanju kazne treba da je izdržavaju bliže mjestu prebivališta i boravišta njihove porodice, što je veoma važno i zbog samih posjeta. Treba napomenuti da ima i znatan broj lica koja ne govore engleski jezik, što im umnogome otežava izdržavanje zatvorske kazne – rekao je Kojić.

On je naveo da će Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina nastaviti da pruža pomoć timovima odbrane Karadžića i Mladića jer se, kako je naglasio, u tim postupcima ne brane samo oni, već i Republika Srpska.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA