Klokić: Investitori analiziraju i zategnute odnose u BiH

413

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu rade dobar posao za Srpsku, rekao je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju gostujući u emisiji “U sred srijede” Elta HD televizije. Ministar se osvrnuo i na strana ulaganja, zakonodavstvo i evropske integracije kojima teži BiH.

– Ako ćemo gledati ekonomske pokazatelje, najvažnija su predstavništva u Njemačkoj, Austriji, Srbiji i Rusiji. To su za nas najznačajniji partneri. Srbija je najznačajniji spoljnotrgovinski partner. Spoljnotrgovinski pokazatelji dobri su i kada je riječ o Njemačkoj i Austriji – naveo je Klokić.

On je istakao da je predstavništvo u Rusiji, osim za ekonomske odnose, značajno i na političkom planu, te su česte posjete predsjednika Srpske Milorada Dodika Rusiji, gdje je potpisana i mapa puta sa gubernatorom Sankt Peterburga, održani sastanci sa ruskim predsjednikom Vladimirom Purinom, a najavljena je i posjeta Banjaluci ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova u septembru.

– Kada je riječ o Predstavništvu Srpske u Izraelu, ono je registrovano kao privredno predstavništvo Srpske s ciljem unapređenja institucionalnih, kulturnih, sportskih, turističkih i drugih odnosa – naglasio je Klokić.

Govoreći o stranim ulaganjima, ministar je istakao da je za investitore uslov politička stabilnost, a zbog toga što je region turbulentan određene zategnutosti u odnosima Srbije i Hrvatske reflektuju se i na BiH.

– Određeni zategnuti odnosi postoje i unutar BiH, što strani investitori generalno uzimaju u obzir i analiziraju – rekao je Klokić za Elta HD televiziju.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo nema mogućnost finansijske podrške investitorima, ali Vlada Srpske uredbama i programima podržava određene projekte zapošljavanja, i kod domaćih i kod inostranih privrednih subjekata, tako da se sva pomoć investitorima mjeri kroz nova radna mjesta.

– U 2017. godini Vlada je uredbom subvencionisala zapošljavanje radnika kod ozbiljne američke IT kompanije “Em-si-ar”, u kojoj je trenutno u Banjaluci zaposleno više od 200 ljudi. Sada se javljaju i njihovi kooperanti kojima su oni rekli kakav su tretman imali u Banjaluci – istakao je Klokić.

On je naglasio i da je resorno ministarstvo uradilo najviše u BiH kada je riječ o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, te da je pred Srpskom u tom smislu još mnogo posla.

Klokić napominje da nije dovoljno iskorišćen potencijal dijaspore, ali je ove godine održan prvi forum dijaspore, koji je organizovao predsjednik Srpske, a na kojem su učestvovali važni ljudi, što je bila prilika za “konekciju” sa njima da bi taj potencijal bio što više iskorišćen.

– Srpska više ne traži pomoć kao što je bilo poslije rata. Sada tražimo partnere na obostranu korist – ističe Klokić.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Klokić smatra da je BiH tek na početku.

– Dobili smo upitnik Evropske komisije, odgovorili na to i dobili dodatni upitnik od 655 pitanja. Vlada Srpske je prva u BiH odgovorila na sva pitanja, a sada je potrebno da radimo tehničku finalizaciju u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, da se ta pitanja prevedu i upute Evropskoj komisiji, koja potom daje ocjenu za članstvo u EU i određuje datum početka pregovora. Ako ćemo gledati iskustva zemalja regiona, to je proces koji će trajati pet do 10 godina, jer EU prilazi kroz turbulentan period – rekao je Klokić.

Klokić napominje i da je u posljednjih godinu dana u silaznoj putanji saradnja Vlade Srpske i Savjeta ministara i ističe da bi ti odnosi trebalo da budu bolji zarad Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA