Kako su Slovenci ubili bicikl Pony?

835

Povratak kultnog bicikla Pony, prije dvije godine, popraćen je velikom medijskom pompom. Međutim, ta priča je, čini se, završena.

BTC, jedan od dva partnera iz projekta već je digao ruke od Ponya, a “Gorenje” koje je u to vrijeme računalo da će iskoristiti brend iz socijalizma, omiljen na prostoru bivše Jugoslavije, za pogon električnim motorom, navodno je pronašlo kupca za kompaniju “Gor kolesa”, ali ne želi da otkrije o kome je reč.

Odustali od dokapitalizacije

“Gorenje” je kompaniju “Gor kolesa” osnovao sa 650 000 evra temeljnog kapitala, nakon što je kupio brend Rog, prenosi Poslovni dnevnik iz slovenačkih medija.

“Gorenje” je imalo 61,5 odsto udjela u zajedničkoj kompaniji, dok je BTC imao 38,5 odsto kapitala. Krajem prošle godine pojavila se potreba za dokapitalizacijom, u čemu BTC nije učestvovao, tako da je komapnija u kompletnom vlasništvu “Gorenja”. Prije toga, planirana je prodaja Ponija “s modernim karakteristikama” u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Međutim, prodaji nisu pomogle ni prodajne akcije velikih trgovaca poput Merkatora i Tuša, jer su mnogi već prilikom predstavljanja bicikla bili sumnjičavi zbog cijene od 329 evra za osnovni model, dok je najskuplja verzija stajala čak 789 evra.

To je uzrok neuspjeha, tvrde slovenački mediji, jer na tržištu ima puno sličnih bicikla po znatno nižoj cijeni.

A koliko je uopšte proizvedeno Ponya iz “Gorenja” nisu htjeli da odgovore.

Međutim, priznali su da su odustali od najavljenih rokova.

– Nije tačno da ćemo potpuno zaustaviti proizvodnju Ponya, ona se i dalje odvija u ograničenoj mjeri – kažu iz “Gorenja”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA