Kako je Kanađanin završio u minskom polju kod Teslića?

6391

Prvo putešestvije Evropom, kao turista s ruksakom na leđima, Samjuel Kastongvaj (27) iz Kanade pamtiće po lošoj navigaciji koja ga je, u društvu dvoje stopera iz Poljske, odvela u nezaboravno lutanje šumom u okolini Teslića.

Priča, čiji početak nalikuje uvodnim scenama horor filmova, imala je srećan kraj i prerasla u anegdotu koju će troje avanturista prepričavati cijelog života.

Izgubljeni u šumi, okruženoj minskim poljima, sa automobilom probušenih guma, spaljenog kvačila i probijenog kartera, Samjuela i Poljake P. G. (21) i A. S. (22) pronašla je i spasila teslićka policija, poslije višečasovne pretrage makadamskih puteva na planinskom prevoju Smolin.

Kontra “mejnstrim” turizmu

U razgovoru za “Novosti” Samjuel je otkrio da obožava putovanja koja ne spadaju u “mejnstrim” turizam. Zato se, na prvom proputovanju Evropom, uputio na Balkan. Nakon obilaska Albanije i Crne Gore, svratio je u Bosnu i Hercegovinu. Prošetao je Sarajevom i poželio da obiđe manje poznate lokacije, pa je iznajmio automobil i uputio se ka Tesliću.

– Nisam imao neki čvrst razlog. Bila je to čista znatiželja. Kada putujem, izbjegavam velike gradove, jer želim da steknem drugačiju perspektivu. Kad sam u Banjaluci ili Sarajevu to je isto kao u svim gradovima. Zato obilazim prirodu, seoske predjele, jer na selu je to drugačije – ispričao je Kastongvaj.

Uz drum je naišao na stopere iz Poljske. Rado ih je povezao. Odredište su unijeli u navigaciju na telefonu i zajedno nastavili put. Poučen iskustvima iz Kanade, Samjuel je sišao s glavnog puta, nadajući se prečici, koju bi i “dži-pi-es” prepoznao. Nekoliko kilometara makadamom su se vozili kroz šumu i ubrzo ostali bez signala na telefonu i navigacije.

– Iz nekog razloga navigacija me je odvela pogrešnim putem. Pokušao sam da pratim put, ali sam izgubio signal i više nisam znao gdje se nalazim. Put je bio dosta loš i kvrgav, a utom je pukla guma, iscurilo ulje iz mijenjača i auto se pokvario – dodao je Samjuel, priznavši da je “ispao glup”.

Uspio je da pozove rentakar agenciju, pa su mu iz Sarajeva poslali šlep vozilo. Međutim, oni satima nisu mogli da ih lociraju. Budući da se spuštala noć, agencija je u 21 čas kontaktirala sa policijom i krenula je potraga za izgubljenim turistima.

Iako su ostali sami u šumi, punoj vukova, medveda i druge divljači, ovaj Kanađin je istakao da se triling nije uplašio. To je obrazložio činjenicom da je odrastao u lovačkom mjestu na sjeveru Kvebeka.

– Ničega nije bilo oko nas. Nismo sreli nikoga, niti smo vidjeli ijednu kuću ili selo. Ali nije nas bio strah. Naprotiv, dobro smo se zabavali. Imali smo kamp opremu pa smo skuvali vodu, napravili tjesteninu. Imali smo hrane i pića, čak i čokoladu – kroz smijeh je ispričao Samjuel.

Samjuel oduševljen Balkanom

Policija ih je pronašla dva sata poslije ponoći pa su, umjesto pod vedrim nebom, noć proveli u hotelu u Banji Vrućici. Troškove je, kao glavni krivac za avanturu, snosio Samjuel. Priznao je i da ih je jeza obuzela tek kasnije, kada su saznali da je šuma u koju su zalutali prepuna neočišćenih minskih polja.

Poljaci i Kanađanin nastavili su svako svojim putem. Samjuel je istakao da mu stoperi nisu zamjerili, te da su ostali u kontaktu.

– Sutradan sam obišao Banjaluku i okolinu. Potom Mostar, a put nastavljam dalje prema Beogradu. Oduševljen sam Balkanom! Ljudi su divni i ljubazni, pejzaži fantastični i mogu reći da sam oduševljen – zaključio je Samjuel Kastongvaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA