Kako je jedna obična djevojka spasila Oasis

479

Svi dobro da znamo da engleski bend Oasis ne postoji već nekoliko godina, iako su notorne svađalice, braća Galgher, nastavila da uveseljavaju fanove njihovim solo karijerama i novim muzičkim projektima.

Ipak, ono što je manje poznato je da su Oasis mogli da se raziđu mnogo godina ranije, maltene na samom početku karijere. Ali, zahvaljujući jednoj američkoj djevojci, muzički svijet ipak nije ostao uskraćen za vrhunske i sada veće kultne pop rock numere slavnog benda. A priča glasi ovako…

Melisa Lim se prvi put susrela sa Noelom Galagherom u San Francisku, gdje su Oasis održali debitantski nastup u ovom gradu, promovišući tom prilikom njihov prvi album “Definitely Maybe”.

Lim se prisjetila njihovog susreta, koji se dogodio 26. septembra 1994. godine u poznatom klubu “Bottom of the Hill”.

– Došao je i sjeo pored mene. Nikada ranije nisam bila u bekstejdžu ranije, pa sam ga upitala gdje je afterparty, na šta me je on upitao da li se može družiti sa mnom te večeri.

Ispostaviće se da će ovaj susret imati ogromnu ulogu u razvojnim godinama grupe Oasis, što je takođe zabilježeno i u dokumentaracu “Supersonic”, reditelja Mata Vajtkrosa.

Tri dana nakon njihovog prvog susreta i nakon užasnog nastupa u klubu “Whisky A Go G”o u Los Anđelesu, Noel se posvađao sa svojim bratom Liamom i odlučio da mu je svega dosta. Sjeo je na let za San Francisko i otišao do Melise, gdje se skrivao u njenom stanu na Nob Hillu.

– Bio je veoma uznemiren. Primila sam ga u stan, nahranila ga i pokušala da ga smirim. Želio je da rasturi bend – kazala je ona.

Melisa je dodala da su zatim otišli u Huntington park, kako bi Noel malo račistio misli i kako bi se opustio.

– Slušali smo muziku i otišli da kupujemo ploče – navela ja ona.

Jednoga dana, Melisa je izašla napolje u svoju uobičajenu nabavku omljenog soka pod nazivom “Snapple Strawberry Lemonade”, a usput je kupila i neke britanske muzičke časopise, koje je donijela kući. Svi oni su pisali o grupi Oasis.

– San Francisko ima reputaciju mjesta u kojem grupe umiru, kao što su “The Band” ili “The Sex Pistols”. Nisam željela da dozvolim da se to desi dok je bio sa mnom. Rekla sam mu: – Ne možeš napustiti bend, već ste na rubu nečega velikog! – prisjeća se ona.

U dokumentarnom filmu “Supersonic”, ne spominjući direktno njeno ime, Mark Koil, inače producent grupe Oasis, kaže da je Melisa bila neka vrsta “duhovne životinje”, koja je Noela uzela pod svoje i dovela ga u red.

Ipak, Noelova sjećanja na vrijeme provedeno sa Melisom su manje jasna.

– Ako bih sada zatvorio oči, ne bih mogao ni da zamisim tu djevojku. Ne mogu da se sjetim ni njenog imena – kaže on u dokumentarcu.

Međutim, niko ne može poreći da je Melisa odigrala ključnu ulogu u priči o grupi Oasis.

Naime, kada je Noel konačno odlučio da se vrati bendu, jedna od prvih stvari koju je uradio je da ode u studio u Ostinu, gdje je snimio pjesmu “Talk Tonight”.

“All your dreams are made / Of strawberry lemonade / And you make sure I eat today / You take me walking / To where you played when you were young”, kažu stihovi u pjesmi.

Takođe, u refrenu Noel pjeva “I want to talk tonight / Until the morning light / ‘Bout how you saved my life”.

Noel je ostao u kontaktu sa Melisom i tokom nastavka turneje, a ona se upoznala sa ostatkom grupe Oasis dok su snimali video za pjesmu “Supersonic” u Južnoj Kaliforniji. Njih dvoje su redovno redovno razgovarali telefonom, a Melisa se javljala na Noelove pozive rečenicom iz filma “Bye Bye Birdie”, koja glasi “What's the story, morning glory?”. Ovo vam zvuči poznato, zar ne? Naravno, jer je upravo ovo naziv najuspješnijeg albuma grupe Oasis i uopšte devedestih, koji je prepun hitova, poput “Wonderwall”, “Don't Look Back In Anger”, “Roll With It” i, naravno, “Morning Glory”,

Često je morala da ga tješi, jer su se braća svađala bez prestanka jedan s drugim, ali i svima ostalima koji bi ušli u njhovu orbitu, uključujući članove benda, rođake i saradnike.

Ovaj odnos na daljinu okončao se krajem 1994. godine, kada je Noel sreo Meg Metjuz, njegovu buduću suprugu.

Kada su se Oasis vratili u San Francisko 1995. godine, Melisa je rekla da je Noel bio dalek i rezervisan. Međutim, nadajući se da će održati njihovu vezu, rekla mu je bukvalno: –  It's ok, I won't look back in anger. I know we're just friends.

Naravno, čak i oni koji nisu fanovi grupe Oasis, znaju na šta asocira ova rečenica.

Gledajući dokumentarac “Supersonic”, Melisa je rekla da je bila razočarana Noelovim besmislenim stavom o vremenu koje su proveli zajedno u SAD-u.

– Kit Ričards se može sjetiti imena njegovog mljekara kada je imao samo osam godina. Ne znam šta se dešava sa Noelom, ali to je u redu. Bila sam dio nečega što je dotaklo toliko mnogo ljudi. To mi je sasvim dovoljno – zaključila je ona.

Savo Drakulić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA