Jagode liječe bolesti crijeva

559

Svakodnevno konzumiranje šake jagoda može pomoći u liječenju bolesti crijeva.

Testiranja koja su radili eksperti sa Univerziteta Massachusetts, na miševima su pokazala da ukoliko pojedete nekoliko jagoda dnevno možete smanjiti upalu debelog crijeva i spriječiti dijareju koja u sebi sadrži krv. Takođe, ovo voće smanjuje nagli gubitak kilaže zbog bolesti crijeva.

Eksperti su se odlučili raditi ova testiranja s ciljem da pomognu ljudima koji boluju od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Jagode obnavljaju zdrave bakterije u crijevima, ali i reduciraju simptome kod miševa koji su bolovali od neizlječivih bolesti.

Moderni stil života i loša ishrana koja je visokokalorična i puna šećera utiče loše na zdravlje. Profesor Hang Xiao rekao je kako to može dovesti do bolesti crijeva. Prevencija je redovno konzumiranje povrća i voća, ali 250 grama jagoda dnevno može napraviti čudo.

U testiranju su kao pacijenti korišteni zdravi miševi koji su bili na regularnoj dijeti i miševi koji su imali upalu debelog crijeva kojima su uveli dijetu sa praškom od jagoda ili su im davali cijele jagode. Utvrđeno je da se stanje bolesnih miševa drastično poboljšalo.

Sada slijedi faza testiranja na ljudima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA