Ivanić: Ništa od tužbe protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta

446

Do tužbe protiv Hrvatske zbog početka izgradnje Pelješkog mosta neće doći, tvrdi Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH. Takođe je poručio da se neće ići na preglasavanje i da će se on držati principa.

– Ona se ne može desiti, ja nisam čovjek koji će ići na preglasavanje, držim se principa i mislim da se na principima može djelovati. Ako bi bilo saglasnosti između njih dvojice, onda da, ali da ja budem taj koji opredjeljuje, zaista ne. To sam od kolega očekivao kad je bio pokušaj revizije. Sa Hrvatskom ima puno tema o kojima se može razgovarati – izjavio je Ivanić.

Kada je riječ o početku gradnje Pelješkog mosta, Ivanić je naveo da se tu mnogo stvari miješa, te istakao da smatra da se i sada treba razgovarati.

– Nijednom nismo imali nijednu ozbiljnu informaciju o tome šta se tu dešava, nikad nisam dobio nijedan dokument u Predsjedništvu – izjavio je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je hrvatskom članu Predsjedništva Draganu Čoviću ponuđeno da ponudi promjenu stava ove institucije u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, ali je to odbio i čime se “direktno stavio na stranu Hrvatske”.

– Imamo opstrukciju, imamo igrače unutar sistema u BiH koji blokiraju te naše pokušaje. Na svako pismo oni odgovore drugim, na svaki naš pokušaj, imate uvijek one koji će pokušati da blokiraju. Čović je bio ponuđen da ponudi promjenu stava Predsjedništva, pa da vidimo ima li te promjene, nije pristao na to. Ivanić je rekao da bi trebali biti upoznati šta konkretno Konvencija UN o pravu mora garantuje BiH i da imamo tu tačku dnevnog reda, a Čović je i to odbio. Dakle, stavlja se na stranu Hrvatske direktno – ocijenio je Izetbegović.

On kaže da će ovo pitanje biti “na vrućem režimu” u narednim mjesecima, izrazivši nadu da će se odnos prema BiH promijeniti nakon oktobarskih izbora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA