Hrvatska dijeli pasoše “šakom i kapom”

1039

Hrvatska je u posljednjih nekoliko godina dodijelila najviše državljanstava naturalizovanim građanima u odnosu na broj stanovnika, pokažala su istraživanja Eurostata.

Republika Hrvatska je posljednjih godina intenzivirala dodjelu državljanstava građanima Bosne i Hercegovine, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK. Prema zvaničnim podacima evropske statističke agencije EUROSTAT, koji su objavljeni sredinom ove godine, Hrvatska je najviše državljanstava dodijelila osobama porijeklom iz BiH.

U 2016. godini, Hrvatska je dodijelila pasoš za 3 793 državljanina BiH. U odnosu na godinu ranije, to je povećanje od čak 2,3 puta, navode iz EUROSTAT-a.

Pasoše, prema nezavaničnim podacima, Hrvatska dijeli “šakom i kapom”. Državljani BiH predstavljaju čak 38 posto svih dodijeljenih državljanstava u Hrvatskoj. Mnogi smatraju da Zagreb na taj način ostvaruje i dodatni politički uticaj u BiH.

Iste godine, 8 530 bh. državljana je dobilo austrijski pasoš, a 1 297 slovenački.

Međutim, podaci EUROSTAT-a pokazuju da uprkos imigrantskom talasu koji je zapljusnuo Evropu, najviši procenat naturalizacije stranih državljana ima upravo Hrvatska, i to 9,7 državljanstava godišnje na 100 stanovnika.

Hrvatska je, zbog dodjele pasoša Hrvatima u BiH po procesu naturalizacije daleko ispred Švedske, Portugala i drugih država Evropske unije, otkriva NICK.

Prema podacima Evrpske unije, najviše naturaliziranih državljana u državama bloka dolazi iz Maroka i Albanije, te Indije i Pakistana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA