Hrvati Crnogorcima: Vratite nam “Jadran”!

515

Školski brod “Jadran” pripada Hrvatskoj koja će učiniti sve da ga vrati u matičnu luku Split, izjavio je u utorak hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, reagujući na izjave crnogorskog kolege da će brod ostati u Crnoj Gori i ploviti pod zastavom te države.

U Tivtu je u ponedjeljak obilježena 85.godišnjica najvrjednijeg i najljepšeg broda crnogorske mornarice, koji je nekada služio kao školski brod mornarice bivše Jugoslavije.

Ministar obrane Predrag Bošković izjavio je na svečanosti kako je Crna Gora otvorena da svi njezini saveznici koriste “Jadran“, ali da će jedrenjak ostati u toj državi i ploviti pod njenom zastavom.

Ali, s time se ne slaže Krstičević koji tvrdi da je brod u vlasništvu Hrvatske i neraskidivi dio hrvatske pomorske istorije.

– Hrvatska će poduzeti sve legitimne korake kako bi bio vraćen pod hrvatski stijeg i od Crne Gore očekuje poštivanje međunarodnog prava i dogovora o sukcesiji” koja uključuje “Jadran – stoji u njegovom saopštenju..

Kao izraz dobre volje i dobrosusjedskih odnosa, Hrvatska je pristala na mogućnost zajedničkog korištenja “Jadrana” u svrhu školovanja kadeta obe zemalje.

– Međutim, matična luka “Jadrana” može biti isključivo luka u Splitu, kao što je to bilo do 1990. kada je brod odvezen u Boku Kotorsku na remont, ali nikada nije vraćen – poručio je potpredsjednik hrvatske vlade i ministar odbrane, prenosi Hina.

Brojni gosti okupili su se u ponedjeljak naveče na prijemu na palubi “Jadrana”, vezanog na gradskoj rivi Pine u Tivtu.

– “Jadran” se s ovim gradom suživio prije 85 godina i ovo je brod koji će, siguran sam nadživjeti sve nas i koji će i slijedećih 85 godina živjeti s ovim gradom i dočekivati neke nove generacije, nove mornare i nove turiste – rekao je crnogorski ministar Bošković.

Tivatski gradonačelnik Siniša Kusovac podsjetio je na višedecenijsku vezu “Jadrana“ sa Tivtom i Bokom koja je započela još 16. jula 1933. kada je kao novi jedrenjak, uplovio u Tivat. Kusovac je “Jadran“ nazvao “neodvojivim tkivom i ikonom tog zaliva”.

Podsjetivši na bogatu istoriju jedrenaka, zapovjednik “Jadrana”, kapetan korvete Zoran Ivanovski istaknuo je da je brod porinut u more 25. juna 1931, a gradnja i završno opremanje broda u junu 1933. godine, dok je 16. jula te godine uz veličanstven doček uplovio u svoju tadašnju i sadašnju luku Tivat.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA