Haradinaj: Odgovorićemo na pokušaj proglašenja autonomije

395

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je Srbe na sjeveru pokrajine da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

– Niko nema pravo da preduzme unilateralnu akciju – rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon sjednice kosovskog savjeta za bezbjednost i dodao da se “neće tolerisati kršenje zakona” samoproglašenog Kosova.

Haradinaj je rekao da će sutra radna grupa moći da podnese izveštaj o nacrtu statuta zajednice srpskih opština, prenose pršitinski mediji na albanskom jeziku.

Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela kako bi prištinske vlasti bile sigurne “da je statut zajednice srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonima”.

Prištinski mediji na albanskom jeziku navode da je sjednica kosovskog savjeta za bezbjednost uslijedila dan nakon što su se pojavile navodne informacije da će Srbi sa sjevera pokrajine sutra proglasiti autonomiju, u odgovor na to što Priština nije formirala zajednicu srpskih opština.

– Ako neko izlazi iz kosovskih zakona i ugovora, zakon će raditi, nema dileme, dobiće svoj odgovor. Što se tiče sjevera, uvijek smo pozdravili dolazak svakog građanina svijeta u bilo kom dijelu Kosova, a svako ko ulazi na teritoriju Kosova s ciljem ometanja javnog reda i mira dobiće odgovor u skladu sa zakonom – rekao je Haradinaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA