Haradinaj: Ako tenkovi Srbije pređu granicu, mi smo ovdje!

703

Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovdje, izjavio je Ramuš Haradinaj, premijer tzv. Kosova, naglasivši da niko nema pravo da razgovara o granicama tzv. Kosova.

Tu njegovu izjavu prenijela je kosovska televizija RTK 2. Kosovski predsjednik Hašim Tači ima povjerenje kosovskih institucija u pogledu dijaloga za uzajamno priznanje sa Srbijom, ali ne i za pregovore o granicama, naglasio je Haradinaj.

On je dodao da će biti smatrano nacionalnom izdajom ako neko pokuša da “pomjeri granice”. Kako je rekao Haradinaj, svako ko želi da pomijera granice treba da zna da pokreće novi rat, prenio je RTK 2.

Haradinaj tvrdi da “Kosovo ima ustavnu obavezu da zaštiti svakog građanina svoje teritorije”.

– Ako tenkovi Srbije predju kosovsku granicu, mi smo ovdje, niko drugi nije ovdje. Mi imamo pravo na samoodbranu. To ne sprečava pravo NATO da se brani. Ako napadne Srbija, NATO će pomoći ako može, ako ne, kazaće srećno – rekao je Haradinaj.

Kako je istakao, ideja da se Preševska dolina priključi teritoriji tzv. Kosova je nešto što je nemoguće postići. Priznanje treba da bude, rekao je Haradinaj, između dvije države sa sadašnjim granicama, bez ikakvog pomijeranja.

– Znate šta znači dirati teritoriju i niko nema ovakav mandat da pregovara o teritoriji Kosova. Dijalog je politički samo za uzajamno priznanje. Želja ostaje, ali da bi se pomijerala ova teritorija Kosova, nema mandat ni predsjednik Tači, niti bilo ko drugi – rekao je Haradinaj.

On je naglasio da će rado uzeti Preševsku dolinu ako je Stbija da.

– Kršenje (integriteta) teritorije zemlje je rat – smatra Haradinaj, prenijela je RTK 2.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA