Građani u problemu zbog zatvaranja prelaza u Novom Gradu (VIDEO)

1164

Još se ne nazire kraj mukama građana Novog Grada i Dvora na Uni, jer zbog zatvaranja graničnog prelaza za teretni saobraćaj najviše trpi privreda.

U Novom Gradu danas je održan sastanak na kojem je bilo riječi o prekategorizaciji graničnog prelaza između BiH i Hrvatske. Sastanku su prisustvovali načelnici opština Novi Grad i Dvor na Uni, Božo Zovko, predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske i Marijan Belošević, pročelnik za gospodarstvo i regionalni razvoj Sisačko – moslovačke županije.

Miroslav Drljača, prvi čovjek Novog Grada smatra da su ispunjeni svi uslovi za prekategorizaciju prelaza i da je krajnje vrijeme da se riješi taj dugogodišnji problem.

– Što se tiče tehničkih pitanja smatramo da je opština Novi Grad sve završila. To je nosivost mosta, izvršeno je i asfaltiranje samog mosta. Nema više ništa što bi bilo upitno. To je, očigledno, neka politička odluka. Za koju trebamo naći dodatni napor – rekao je načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Istog mišljenja su i sa druge strane Une. Nadaju se da će njihovim mukama uskoro doći kraj i da će biti donesena barem odluka o privremenoj prekategorizaciji mosta.

– Ovim problemom se bavimo pet godina. Zadnje dvije godine intenzivno. Pokušavamo rješavati sve tehničke probleme, ali uvijek se iznalaze još neki problemi – kazao je načelnik opštine Dvor na Uni Nikola Arbutina.

– Svjesni smo da konačna odluka prekategorizacije podrazumjeva i izmjenu međudržavnog ugovora između BiH i Hrvatske, ali mi smo predložili da se odluka o prekategorizaciji donese barem na privremeni rok – dodao je pročelnik za gospodarstvo i regionalnirazvoj Sisačko – moslovačke županije Marijan Belošević.

Da li će i kada ovaj problem biti riješen, u Mješovitoj komisiji ne znaju. Tvrde da oni o tome ne odlučuju.

– Odlučuju oni koji su nadležni da ispune uslove. Kada budu ispunjeni uslovi onda se stavlja na tačku dnevnog reda i onda Mješovito povjerenstvo odlučuje – istakao je predsjednik Mješovite komisije za praćenje provođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske Božo Zovko.

Ovo pitanje trebalo bi se naći na sjednici Mješovite komisije, koja će biti održana narednog mjeseca. Dodatni problem građanima Novog Grada i Dvora predstavlja i to što je ovaj prelaz zatvoren za saobraćaj, zbog radova na hrvatskoj strani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA