Goran Dakić: Džukele iz mraka

3914
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Vladimira Kovačevića sinoć su prebile dvije nepoznate džukele metalnim šipkama dok se vraćao s posla.

Sačekale su ga na parkingu pred njegovom zgradom, naštimali su kapuljače i počeli da batinaju. Vladimir se branio koliko je i kako mogao, ali šipke su bile jače. Glava mu je razbijena na dvije strane, uho mu je u potpunosti poderano, usne su mu razvaljene.

Džukele iz mraka napadaju bez upozorenja, iz tmine, ojačani palicama, flašama i šipkama. Bitange spremne da batinanjem dokažu lojalnost praznoj ideji; hulje uvjerene kako puštanjem tuđe krvi čine veliki posao; nitkovi ubijeđeni u ispravnost vlastitih i zablude tuđih postupaka. Zato tako strasno i biju. Iz ubijeđenja, iz ljubavi.

Ko su džukele koje su pretukle Vladimira? Ko su fukare koje su džukelama turile šipke u ruke? Ko im je nasuo gorivo u auto kojim su pobjegli? Ko im je rekao gdje Vladimir živi i kada se vraća s posla? U čijem su dvorištu odložili šipke, u čijoj su se garaži presvukli, u čijem su podrumu gledali fotografiju razbijenog Vladimira i divili se sebi i savršeno urađenom poslu?

Ako je vjerovati onome što živimo svaki dan, odgovore na ova pitanja dobićemo „na Škripovdan, kad se paščad strigu“. Ma koliko predsjednik oštro osudio ovaj napad i ma koliko to isto uradio i javni servis (doduše tek nakon predsjednika), sve će ostati tamo gdje je i počelo – u mraku i sve što će se u narednim danima jasno vidjeti biće podlivi na Vladimirovoj glavi.

Advokatska kancelarija batinaša brzo je uložila prigovor u kojem stoji da novinari ne mogu i ne smiju biti oslobođeni odgovornosti za posao kojim se bave. Advokati su u loš celofan upakovali još lošiju misao: ako doktori i političari treba da plate cijenu svoga rada, onda treba da je plate i novinari. Ako je novinar čačkao, ako je novinar lagao, onda je zaslužio da mu se prebroje suva rebarca i da mu se odvale koljenice.

Prvo: da li je umlaćivanje metalnim šipkama jedina cijena koju bilo ko treba da plati zato što radi svoj posao? Ako mi pekar proda podgrijan burek, zar za to treba da dobije pedeset vrelih po tabanima? Ukoliko mi mobilni prijatelj drugi dan po plaćanju računa pošalje poruku da mi je istekao brzi internet, zar zbog toga treba da mlatim mokrim novinama šalterske radnike i menadžere prodaje?

Drugo: kako cijenu svoga rada plaćaju političari i doktori? Ko je to u ljekarskoj komori dobio batina zato što je večeras primio kovertu, a sutra operisao pacijenta? Ko je to u partiji modar po leđima samo zato što je glasao za sudove i tužilaštva, za akcize i ostale bogove i božije matere koje su i protiv pameti i protiv ljudi? Da li je iko dobio makar zidarski plehan? Niko, dabome.

Treće: podlo se podmeće pretpostavka da je novinar lagao i čačkao. Ne postoji nijedan dokaz da je lagao, ali se odmah dodaje i čačkanje koje je u potpunosti legitimno i koje je među svetim novinarskim zadacima, ali je ovo loše prikrivena podvala: ako je novinar lagao, možda je i čačkao. Laganje je kažnjivo, samim time je kažnjivo i čačkanje. Misaoni nesporazumi u službi stranačke odanosti.

S početka smo mislili da su uvrede dovoljno strašne i ponižavajuće. Potom su došle metalne šipke. Ali, ni to nije najgore. U mraku iz kojeg su džukele došle i u koji su se vratile rade dvije ruke: jedna miluje bijesne pse, a druga piše kako je sve to normalno. Malo ste se zajebali, gospodo. Glava je ostala čitava, a prsti nisu polomljeni. Držite gaće sad.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA