Glamočak: Sjednica bitna za RS! Višković: NSRS rekla šta je imala!

488
Nedeljko Glamočak i Radovan Višković

Slučaj Dragičević je napravio toliku konfuziju među institucijama, da se šalje jedna loša slika o Republici Srpskoj kao pravnoj državi, u kojoj treba da imamo vladavinu prava i u kojoj građani moraju biti sigurni.

Rekao je ovo poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nedeljko Glamočak, jedan od predlagača održavanja nove posebne sjednice republičkog Parlamenta o slučaju smrti Banjalučanina Davida Dragičevića (21), koja već pet mjeseci potresa ovaj grad, ali i ostatak Srpske.

– Do svega toga je došlo bez ikakve potrebe. Iz nekog razloga, institucije su, svaka na svoj način, iskočile iz svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja te uzurpirale i preuzele obaveze i nadležnosti neke druge institucije. To je Republiku Srpsku dovelo u pravni haos kakav danas imamo – kaže Glamočak.

Pročitajte i:

Adam Šukalo (Foto: srpskacafe.com)

“Priča o nagradi je direktno kršenje Ustava i zakona”

MUP bi, podsjetio je on, slučaj smrti Davida Dragičevića okončao vrlo brzo, već nakon konferencije za novinare, održane u martu ove godine.

– Na njoj su, bez tužioca, bez naredbe tužilaštva, bez izvještaja tužilaštvu, htjeli završiti predmet. I to uz mnoštvo stvari koje su kasnije dokazane kao izmišljotine, poput provalne krađe, zatim raznih nalaza od strane vještaka i institucija koje nisu relevantne i slično – kaže Glamočak.

Na sve se to, dodaje, nadovezao predsjednik RS Milorad Dodik kada je tražio dodatne obdukcije, mijenjao istražne timove, protestvovao pred tužilaštvom itd.

– Ništa od toga nije njegova ustavna nadležnost. Isto kao i nedavna izjava da će ponuditi novac da se dobije informacija o ubistvu Davora Dragičevića. Ne znam da li je mislio na lični novac ili novac institucija? Ako svako odradi posao iz svoje nadležnosti ovaj predmet se vrlo brzo može okončati. U najmanju ruku može doći u nadležnost suda – kaže on.

Nedeljko Glamočak (Foto: srpskacafe.com)

Posebna sjednica, dodaje, dala bi smjernice Vladi RS i institucijama kako da se izađe iz problema u kojem se trenutno nalazi.

– Smjernice bi omogućile da slučaj Dragičević dođe u sud i prije početka same izborne kampanje, kako bi kampanja bila što više relaksirana. Nadamo se da će skupštinska većina prihvatiti održavanje posebne sjednice. Ona se mora sazvati a da li će biti usvojen ili ne dnevni red, zavisi od skupštinske većine. Ali vjerujem da će kolege biti za usvajanje, da ćemo okončati raspravu i zauzeti smjernice i da će se pokrenuti rješavanje ovoga problema jer je to u interesu Republike Srpske kao pravne države – zaključio je Glamočak.

Sa druge strane, šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS ističe da “parlament više nije mjesto na kome treba razgovarati o slučaju smrti Davida Dragičevića”.

– Stranka, poslanički klub i koalicija još nisu zauzeli zvaničan stav o posebnoj sjednici, ali moj lični stav je da bi nova parlamentarna diskusija o ovom slučaju značila urušavanje ingerencija drugih institucija. Narodna skupština je o tom pitanju već zauzela stav. Nadležne institucije treba da rade svoj posao. Narodna skupština nije mjesto za rješavanje tog slučaja. Možemo se sastati i politizovati, ali ipak tužilaštvo treba dati odgovore na sva otvorena pitanja. Mislim da parlament dalje od toga ne može. Ponavljanje bi bilo degutantno. To je moj stav, bez obzira da li će se neko uvrijediti. Ukoliko postoji sumnja na nekoga, neka se iznese i ta sumnja. Nemam problem s tim. Uz dužno poštovanje koje kao čovjek izražavam prema porodici Dragičević, ovo je priča koja izlazi iz svih normalnih okvira – kaže Višković, koji je i potpredsjednik SNSD.

Radovan Višković
Radovan Višković

Prema njegovim riječima, ako bi Narodna skupština RS počela da se bavi svakim pojedinačnim slučajem i svačijim nezadovoljstvom rada pravosuđa, to bi bio posao bez kraja.

– Znate koliko je ljudi u Republici Srpskoj i u BiH nezadovoljno radom sudstva, onda bi NSRS trebalo da se bavi svim tim predmetima, što je nedopustivo – zaključuje Višković.

Na pitanje da li to znači da neće biti usvojen dnevni red, što znači da posebna sjednica parlamenta na ovu temu neće biti ni održana, Višković je rekao da će odluka o tome biti donesena naknadno.

Podsjećamo, poslanici SzP predali su potpise za sazivanje posebne sjednice NSRS na temu „neustavno i nezakonito postupanje pojedinaca u institucijama RS povodom istrage ubistva Davida Dragičevića“.

Narodna skupština je o smrti Dragičevića već jednom raspravljala kada je odbacila izvještaj Anketnog odbora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA