Firme iz BiH u Njemačkoj pred kolapsom

769

Kompanije iz BiH koje koriste detašmane za izvođenje građevinskih, izolaterskih i montažerskih radova u SR Njemačkoj dovedeni su pred kolaps, jer u ambasadi ove zemlje u Sarajevu ne postoje termini za apliciranje za ulazne vize, zbog čega ne mogu poslati radnike na ranije ugovorene poslove, upozorili su za portal SrpskaCafe u Privrednoj komori Republike Srpske.

Prema riječima sekretara Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Komori, Mile Petrovića, ovaj problem nastao je još 2016. godine, a eskalirao je u posljednja dva mjeseca, jer uopšte ne postoje raspoloživi termini u Ambasadi Njemačke u BiH za apliciranje.

– Ovakva situacija ugrožava realizaciju međudržavnog sporazuma između BiH i SR Njemačke i nanosi ogromnu štetu domaćoj privredi, jer je direktno ugroženo 2 000 radnih mjesta, a indirektno mnogostruko više. S finansijske strane, vrijednost radova kompanija iz BiH u Njemačkoj iznosi oko 100 miliona evra, od čega oko 30 miliona realizuju preduzeća iz Srpske – naglasio je Petrović i dodao da o svim ovim problemima redovno informišu nadležna ministarstva u Savjetu ministara, ali konkretnih rezultata nema.

Konkurs

Danas je Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnja sa entitetskim komorama raspisala javni konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u SR Njemačkoj, u detašmanskoj 2018/2019. godini.

Cilj konkursa je raspodjela i dodjela 2 000 dozvola mjesečno preduzećima iz Bosne i Hercegovine, a pravo učešća imaju preduzeća građevinske, izolaterske i ostalih djelatnosti.

Na ovaj konkurs obavezno se prijavljuju i preduzeća koja već koriste detašmane u SR Njemačkoj ili imaju od ranije odobrene ugovore za realizaciju u 2018/2019. i narednim detašmanskim godinama.

Ipak, ukoliko se ovaj problem ne riješi, raspisani konkurs neće imati smisla, jer preduzeća neće moći poslati radnike da realizuju poslove.

Redakcija SrpskaCafe

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA