Dokaz da postoje paralelni univezumi?

361

Misteriozne “hladne tačke” (Cold Spot) već dugo vremena su glavna tema proučavanja mnogih naučnika. Neki su mišljenja da je to dokaz da naš univerzum nije jedini.

“Cold Spot” je zona u svemiru stara 13 milijardi godina i prečnika 1.8 milijardi svjetlosnih godina, i hladnija za 0.00015 stepeni Celzijusa od svega drugog – ova čudna masa mogla bi biti prvi dokaz da postoji multiverzum. Astronomi ne mogu objasniti šta je uzrok ove masivne superpraznine – a studija naučnika sa Durham Univerziteta navodi kako ne bi trebala postojati.

Ne možemo sasvim isključiti da je “Cold Spot” prouzrokovana neobičnom fluktuacijom koju objašnjava standardni model fizike o česticama. Ali, ako to nije slučaj, onda imamo malo “egzotičnija” objašnjenja.

Najuzbudljivije od svih jeste da je “hladnu tačku” prouzrokovao sudar našeg i drugog univerzuma. Ako bi dalja i detaljnija analiza dokazala ovo, onda imamo prvi dokaz o multiverzumu.

Nova studija sugeriše da se galaksije u ovom području grupišu oko malih praznina koje se šire prostorom kao balončići, i postoji samo dva odsto šanse da se ovo dogodilo slučajno. Ako su autorove pretpostavke tačne, “Cold Spot” pokazuje da naš kosmos sadrži beskrajno mnogo paralelnih univerzuma koji sadrže isto toliko različitih stvarnosti.

Ova teorija nije čista naučna fantastika, napisao je prošle godine dr Stjuart Klark za “The Guardian”:

– Ove bezbrojne oblasti sjede jedne do drugih u višim dimenzijama koje naša čula ne mogu prepoznati. Svaki alternativni univerzum nosi svoju, različitu verziju stvarnosti.

No, dr Klark navodi kako bi potraga za dokazima o ovome mogla biti uzaludna i nikad okončana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA