Đoković teškom mukom preko Manarina

579

Mnogo se mučio najbolji srpski sportista svih vremena u drugom kolu Mastersa u Sinsinatiju, jedinog kojeg nikad nije osvajao. Više se mučio sa sobom, a manje sa protivnikom, Francuzom Adrijanom Manarinom, najbolje rangiranim teniserom koji nema nijedan osvojen ATP turnir. Đoković – Manarino 2:1(4:6, 6:2, 6:1) posle dva sata i devet minuta.

Tri puta su se do sada sastajali Đoković i Manarino. Dva puta je Đoković slavio u Vimbldonu sa po 3:0, a tog ljeta pobijedio ga je i u Kvinsu sa 2:0, dakle, do Sinsinatija 2018. godine, nije izgubio set od francuskog igrača, ali je i na to došao red, srećom, konačni pobjednik je ponovo bio Srbin.

Poslije prva tri poena, koje je Đoković lako osvojio i stigao do 40:0, niko nije mogao da predvidi probleme u tom gemu, ali ni u setu, a bilo ih je na pretek. Prvi gem se odužio kao gladna godina, Manarino je imao i jednu brejk loptu, ali je Srbin ipak poveo. I naredni gemovi bili su dugi i naporni, Đoković je mnogo griješio, a jedino ga je služio servis, i to kad pogodi prvi. U petom gemu je srpski teniser spasavao dva puta brejk lopte, a ono što je najviše brinulo bio je govor tijela, koji nije pokazivao dovoljnu želju da se ovaj meč dobije.

Spasavanje svojih servis gemova trajalo je do sedmog gema, a onda je Francuz iskoristio jedinu u tom gemu i stekao prednost. Pretio je Đoković u oba naredna servis gema protivnika, dolazio do 30:30, ali nije uspio da stvori brejk priliku. Manarino je do seta došao poslije 52 minuta igre.

Ako Novak nije bio zadovoljan mečom protiv Stiva Džonsona, ovo što je pružio u prvom setu duela sa Francuzom, nije ni blizu tog izdanja. Kada je ovako bezvoljan, srpski as ne može da pobijedi ni mnogo slabije igrače od Adrijana Manarina.

Nešto se ipak promijenilo na bolje na početku drugog seta. Đoković je dobio svoj servis gem, a onda stigao i do prvih brejk lopti u meču, a poslije napornog gema, iskoristio drugu i poveo sa 2:0. Činilo se da stvari dolaze na svoje mjesto, međutim, Manarino je ekspresno odgovorio brejkom, pogodišvi skraćenu dijagonalu iz bekhenda.

Plašili smo se novog pada Novaka Đokovića na psihološkom planu, što se nije postavljalo kao pitanje u njegovim najboljim danima. Srećom, odigrao je bivši broj 1 dobar naredni gem, još jednom oduzeo servis rivalu, a onda sve to potvrdio na svoj servis, i najzad stekao opipljiviju prednost u setu, bilo je 4:1. Kod rezultat 5:2, Novak Đoković je zatražio ljekarsku intervenciju, a razlog, po svemu sudeći, nije nikakva povreda, već iscrpljenost i teško disanje, što se dalo primijetiti u dosadašnjem toku meča. Brzo se Srbin vratio na teren, a još brže je i okončao posao u ovom setu, pošto je osvojivši treći brejk u ovom setu, poravnao na 1:1.

Prvi gem u odlučujućem setu bio je problematičan, Manarino je imao jednu brejk loptu koju je Đoković spasio servis vinerom, a zatim i dobio taj gem. Ali, od tog trenutka je srpski teniser počeo da liči na onog ranijeg sebe, dobio je naredna četiri gema, dva na servis protivnika i primakao se pobjedi koju je ovjerio u sedmom gemu trećeg seta.

U narednom kolu protivnik jedinog preostalog srpskog predstavnika u singl konkurenciji na Mastersu u Sinsinatiju biće bolji iz okršaja Grigora Dimitrova i Miše Zvereva.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA