Djeca sve više vremena provode za telefonom i TV-om

515

Provedeno vrijeme djece za telefonom ili TV-om u toku danu prešlo je šest sati u prosjeku. Stručnjaci upozoravaju na moguće zdravstvene posljedice i savjetuje roditelje da djecu stimulišu da izađu iz kuće. 

Ekrani mobilnih telefona i TV uređaja postali su sastavni dio svakodnevnog života čovjeka, a stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti na koji način konstantna izloženost ovim uređajima može imati uticaja na ljudsko zdravlje.

Udruženje “American Heart” (AHA) u preporukama objavljenim prošle sedmice upozorava da je sjedeći položaj samo jedna od opasnosti koje mogu dovesti do problema sa težinom.

Oni pozivaju roditelje da djecu “izvuku” iz kuća kako bi ih udaljili od uređaja ističući da su i sami svjesni da više nije dovoljno isključiti televizor u dnevnoj sobi s obzirom na to da mnoga djeca imaju mobilne telefone.

Statistički podaci pokazuju da je vrijeme provedeno ispred TV ekrana smanjeno, ali da je vrijeme koje ljudi provode generalno ispred ekrana povećano s tendencijom daljeg rasta. Na ovaj statistički podataka svakako najviše utjecaja imaju pametni telefoni.

Osobe od 13 do 18 godina starosti u prosjeku provode 6 sati i 40 minuta gledajući u ekrane, tačnije sadržaje s TV-a poput filmova i klipova, pretraživanje interneta i igranje video-igrica dok preadolescenti u prosjeku provode više od četiri sata dnevno.

Smanjena kvaliteta sna, srčane bolesti, nedostatak socijalnih vještina, pretilost i zdravstveni problemi povezani s dužim sjedenjem samo su neke od potencijalnih opasnosti na koje upozorava AHA.

Roditelje savjetuju da djeci ograniče gledanje TV-a i korištenje mobilnih telefona te da pred djecom ni sami ne koriste telefone i druge uređaje jer time šalju lošu poruku.

Djecu mlađu od dvije godine roditelji bi u potpunosti trebali osloboditi izloženosti digitalnim uređajima, a starijoj djeci potpuno zabraniti korištenje uređaja za vrijeme obroka i u spavaćim sobama kao i ograničiti broj sati koje mogu provesti gledajuće u ekrane.

Roditelji bi trebali bolje planirati vrijeme provedeno s djecom i to na način da im učine zanimljivijim izlazak vani, odnosno da im pošalju poruku kako je to mnogo zabavnije od provođenja vremena u kući.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA