Danas je Dan crnih mačaka

444

Ovaj avgustovski dan je poseban po mnogo čemu, ali ono po čemu se izdvaja od drugih je što se u svijetu obilježava kao Dan crnih mačaka.

Iako većina ljudi vjeruje da crne mačke slute na nesreću, mnogi vlasnici ovih crnih ljepotica se sa time ne bi složili. One su u narodu omražene, a većina njih ih povezuje sa baksuzom ili sa lošom srećom generalno, piše Petface.

Tokom vremena se išlo toliko daleko da su ove mace identifikovane kao neizbježan dio svih priča o vješticama, ili čak kao ljubimice samog đavola. Od starih vremena, nije se puno toga promijenilo. Sujeverna vjerovanja su i dalje na snazi, pa se tako crne mace zaobilaze u širokom luku, a nerijetko se i ubijaju.

U svim kulturama crne mačke su veoma omražene, a razlozi su različiti. U dalekom 16. vijeku čak je papa bacio kletvu na njih. A u Italiji se godišnje ubije na desetine crnih mačaka zbog uvriježenog mišljenja kako one donose bolest, nesreću i smrt.

Petface je odlučio da proslavi ovaj posebni Dan crnih mačaka, pa je izdvojio osam razloga koje su njihovi vlasnici naveli kao one, zbog kojih su sa svojim ljubimicama srećni:

1. One automatski čine da se njihovi vlasnici osjećaju bolje.

2. Crne mace su definitivno najbolje društvo za igru sakrivanja i traženja.

3. Uklapaju se uz svaki kućni dekor.

4. Izgledaju jako kul.

5. Imaju najnevjerovatnije oči.

6. Lako im je odabrati ime.

7. Tjeraju vas da budete oprezni kada se šetate noću.

8. S obzirom da duže čekaju na udomljavanje, to samo znači da su spremne da podijele više ljubavi kada napokon budu udomljene.

Nadamo se da smo bar dijelom uspjeli da otklonimo sujeverje kod vas i da prikažemo crne mace u drugačijem svjetlu. U stvari, one su u svemu iste kao i ostale mačke, osim možda po tome što imaju u sebi više ljubavi spremnih za dijeljenje.

Srećan Dan crnih mačaka!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA