Crni dan u Đenovi, 35 mrtvih! (FOTO/VIDEO)

822

U padu dijela vijadukta kod Đenove, kada su vozila pala sa visine od 45 metara, poginulo je 35 ljudi, saopštili su zvaničnici.

Među poginulima je i jedno dijete, a zvaničnici su ranije saopštili da je povrijeđeno najmanje 13 ljudi. Kada se dio vijadukta urušio vozila su pala sa visine od 45 metara. Spasioci sa psima tragačima pokušavaju da izvuku ljude iz ruševina.

Zbog straha da će se urušiti još neki dio vijadukta, zvaničnici su naredili evakuaciju oblasti oko vijadukta. Na snimku objavljenom na internetu vidi se da je jedan od stubova koji je držao vijadukt pao tokom nevremena.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini obećao je građanima da će odgovorni za nesreću biti privedeni pravdi.

– Prešao sam taj vijadukt stotinama puta. Sada, kao italijanski državljanin, učiniću sve da dođem do imena onih koji su odgovorni, jer je neprihvatljivo da neko u Italiji strada na ovaj način – rekao je on.

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli izjavio je da je to “ogromna tragedija”.

Na jednoj fotografiji koju su postavili zvaničnici regionalne službe za hitne slučajeve vidi se kamion na vijaduktu neposredno prije pada.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron napisao je na Tviteru poruku saosjećanja sa ljudima u Italiji, na italijanskom i francuskom jeziku.

Rekao je da je Francuska spremna da pruži pomoć ukoliko je potrebna.

Kako se vijadukt urušio?

Nesreća sa dogodila oko 11:30 časova po lokalnom vremenu, tokom obilne kiše. Jedan očevidac kaže za državnu italijansku televiziju da je u trenutku nesreće na vijaduktu bilo dosta saobraćaja.

– Bilo je nešto poslije 11:30 kada smo vidjeli kako munja udara u vijadukt, a onda je vijadukt pao – kaže jedan od svjedoka.

– Čuli smo nevjerovatnu buku i prvo smo pomislili da je grom udario negdje u blizini. Živimo na oko pet kilometara od mosta i čuli smo veliki udar… Uplašili smo se. Saobraćaj je onda potpuno stao i grad je bio paralizovan – rekao je drugi.

Most je sagrađen 1960-ih godina i poznat je kao Morandijev most i dio je autoputa A10 ka južnoj obali Francuske.

Dio koji se srušio bio je dug nekoliko desetina metara, a mediji prenose da je most rekonstruisan 2016. godine.

Kolika je zapravo razmjera nesreće vidi se na snimku iz vazduha.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA