Čavić: Ovo je trebalo uraditi ranije da se skine breme sa mojih leđa

1098

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je potrebno formirati novu komisiju o događajima u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine. On je podsjetio i na ambijent u kojem je donesen Izvještaj Vlade RS o događajima u i oko Srebrenice 2004. godine. Čavić je tada bio predsjednik Republike Srpske.

– Narodna skupština RS godinama pravi konflikt među Srbima. Ovo je trebalo uraditi ranije da se skine breme sa mojih leđa. Mnogi su i tada znali sve što znaju danas, a bili su manji od makovog zrna. Zašto? Sve je bilo u funkciji deset godina Dejtona i deset godina Srebrenici – kazao je Čavić.

Dom za ljudska prava je, dodao je on, izdao naređenje Vladi RS. A onda je to bio povod za intervenciju Pediju Ešdaunu.

– Budući da Vlada RS nije uradila ono što je trebala, formirana je komisija. Tu su bili i Gordon Bejkon i Čekić. Dom za ljudska pava je posljedica aneksa šest Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali, Dom za ljudska prava je donosio presude. Ovi zaključci su osuda vremena u kojem nismo imali prostora da radimo – istakao je Čavić.

On je istakao da je SFOR tada radio najbrutalnije nego ikada. Tada je i povrijeđena porodica Starovlah, a u Rogatici su teško ranjeni članovi porodice Abazović.

– SFOR je upao i u moju kuću i pretresao ju je. Komisija je radila ono što je mogla. Nakon 14 godina možemo da donesemo ovavu odluku i da formiramo novu komisiju čista obraza. Želio sam i ja to u junu 2004. godine. Želio sam da se to ne zadrži samo na tih devet dana – rekao je on.

***

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da Srpska samo želi istinu o ratnim dešavanjima na području Srebrenice i ne radi ništa što bi uvrijedilo bilo koji narod.

– Ako danas živimo u miru bio bi red da se pomire i žrtve, a ne da se jedne glorifikuju, a druge ponižavaju – rekao je Stevandić tokom skupštinske rasprave.

On je ocijenio da rezultati rada Komisije za Srebrenicu nisu dobri jer je sačinjen izvještaj koji je pun neistina.

– Iznesene su gomile laži, bez bilo kakvih dokaza. Tako je bilo zato što su pritisci međunarodnog faktora bili ogromni. Zato je izvještaj potrebno poništiti, za šta imamo odgovornost – naglasio je Stevandić.

***

Šef poslaničkog kluba PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da se PDP zalaže za sveobuhvatan izvještaj o stradanju svih naroda u i oko Srebrenice.

Brčkalo je rekao da je stav PDP-a da termin ove sjednice nije dobar, jer se radi u predizborno vrijeme i da se uveliko zakasnilo sa revizijom izvještaja Komisije za Srebrenicu.

Brčkalo smatra da su konsultacije o ovoj temi trebale biti obavljene mnogo ranije.

***

Šef kluba poslanika Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slobodan Protić izjavio je da nove činjenice o stradanju Srba u Podrinju, do kojih se došlo u proteklih 14 godina, moraju biti dio izvještaja o događajima u Srebrenici koji će biti sačinjen.

– Ne smijemo zaboraviti naše žrtve – istakao je Protić tokom skupštinske rasprave.

On je istakao da se mora otvoriti i pitanje stradanja Srba u Zenici, Livnu, Mostaru i ostalim opštinama.

Protić smatra da je neophodno utvrditi punu istinu o tome šta se dešavalo u Srebrenici u posljednjem ratu i staviti van snage postojeći izvještaj o dešavanjima na području ove opštine.

***

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica izrazio je zadovoljstvo što su u parlamentu Republike Srpske usaglašeni zaključci u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu.

Tokom skupštinske rasprave, Govedarica je rekao da je rasprava o ovoj temi još teža jer je pod pritiskom predizbornih aktivnosti.

On kaže da je u vrijeme kada je sačinjen izvještaj bilo političkih pritisaka međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, koje je najviše na svojim leđima osjetio SDS.

– Komisija za Srebrenicu je radila pod pritiskom, ali je učinila i značajne iskorake jer u izvještaju nigdje nije događaje u Srebrenici okarakterisala kao genocid – istakao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, u izvještaju Komisije ne postoji politička i vojna odgovornost vrha Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije za događaje u Srebrenici.

***

Samostalni poslanik Zlatko Maksimović smatra da je izvještajem Komisije za Srebrenicu srpskom narodu učinjena velika nepravda.

On je rekao da podržava usaglašene zaključke između dva politička bloka u Narodnoj skupštini Republike Srpske u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu.

Samostalni poslanik Ilija Stevančević izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja zajedničkih zaključaka u parlamentu Republike Srpske u vezi sa ovim izvještajem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA