Besplatan klima uređaj, a radi bez struje!? (FOTO/VIDEO)

1626

Novi toplotni talas koji je došao na naše porostore donio je sa sobom probleme oko rashlađivanja. Mnogi traže načine kako da ohlade svoje stanove. Zato donosimo prijedlog prvog besplatnog klima uređaja na svijetu koji radi bez struje. Njegova izrada je veoma jednostavna.

Idejni tvorci su ljudi koji žive u zemljama trećeg svijeta. Milioni njih žive bez struje, tekuće vode i interneta, a ljetne temperature u njihovim predjelima dostižu i nesnosnih 45 stepeni Celzijusa. Međutim, ovaj sistem hlađenja, čim se postavi na prozore baraka u kojima žive smanji temperaturu i do 12 stepeni.

Za izradu je potrebna ploča od čvrstog kartona i plastične flaše. Na kartonu se naprave rupe veličine otvora, odnosno grla flaše. Zatim je potrebno čepovima flaša odrezati dno. Flaše se jedna po jedna stave u rupe i pričvrste odrezanim čepovima. Kada se postave sve flaše, kartonska ploča postavi se ispred prozora i vrata. Do hlađenja dolazi istog trenutka kada ploča prekrije otvore.

flaša

Vrući vazduh ulazi u flaše izvana, a hladniji vazduh ulazi u prostoriju, kroz uži vrat flaše.

funkcionisanje

Princip je sličan kao kada izdišete topli vazduh u ruku, ako su usta širom otvorena zrak je vruć, ako sakupite usta zrak koji izdišete je hladniji. Ovo jednostavno rješenje može ohladiti interijer za više od 12 stepeni.

Za sve one spretnih ruku, ekološki osviještene, ovo je dobar način reciklaže plastike i hlađenja prostorije bez trošenja ogromnih količina struje. U videu pogledajte kako tačno cijeli sistem funkcioniše.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA