Bakterijama “slikali” umjetnička djela i portrete?

326

Grupa naučnika koristila je genetski modifikovane bakterije da bi stvorila mikroskopska umjetnička djela, uključujući i čuvenu “Mona Lizu” Leonarda da Vinčija.

Svjetski poznati portret je formiran korištenjem milion primjeraka bakterije ešerihije koli osjetljive na svjetlost, iste one bakterije koja može izazvati trovanje hranom.

Naučnici su takođe stvorili portrete dva najpoznatija naučnika svih vremena Alberta Ajnštajna i Čarlsa Darvina.

Uspjeli su da stvore sliku njemačkog fizičara koristeći bakterije, a zatim tu sliku transformisali u portret poznatog britanskog prirodnjaka manipulisanjem svjetlosti.

Od Ajnštajna do Darvina pomoću bakterija


Istraživači se nadaju da će, kontrolisanjem velikih populacija sitnih ćelija, jednog dana moći da izgrade mikroskopski male transportne uređaje, ili čak da sprovode 3D štampanje pomoću bakterija.

Tim je genetski modifikovao ćelije ešerihije koli tako da sadrži protein nazvan proteorhodopsin, koji se nalazi u bakterijama koje borave u okeanima. Taj protein kod bakterija izaziva reakcije na svjetlost.

Oni su kombinovali ovu hemikaliju sa flagelumom – ili “repom” – bakterija, tako da bi on bio aktivniji i brže plivao u oblastima sa više svjetlosti.

Tim istraživača sa Univerziteta u Rimu izmijenio je ćelije bakterija tako da su one koji su dobijale više svjetla – brže plivale.

Šabloni stvoreni pokretom bakterija kao odgovor na svjetlost tada formiraju portrete.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA