Amerika traži da sporazum o Kosmetu ne utiče na BiH?

363

Beograd i Priština nemaju neograničenu slobodu u dijalogu, poručeno je u četvrtak iz Ambasade SAD u Prištini, a analitičari taj stav tumače kao upozorenje da nikakvo konačno rješenje neće biti primijenjeno bez saglasnosti Amerike i, posebno, da će važiti samo za Kosovo, a ne i za zemlje u regionu.

Izjavom da će SAD prepustiti Beogradu i Prištini da postignu dogovor o KiM, ali da dvije strane neće imati neograničenu slobodu u djelovanju, Amerika pokazuje da je nezaobilazan činilac u rješavanju kosovskog problema, bez čije saglasnosti neće biti verifikovano bilo kakvo rješenje, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

– Amerika kao najuticajniji činilac na KiM upozorava i Beograd i Prištinu da će od Vašingtona na kraju zavisiti da li će eventualni dogovor biti primjenjiv – rekao je Drecun za Tanjug.

On stav ambasade SAD vidi i kao upozorenje da moguće rješenje kosovskog pitanja ne smije da se poput „domino efekta“ odrazi na druge zemlje u regionu.

– Mislim da se izjavom cilja na BiH koja bi, ili barem njeni dijelovi, možda pokušala da primijeni rješenje koje bi se postiglo sa KiM – naveo je Drecun.

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu zapaža da se Ambasada oglasila nekoliko dana poslije izjave Milorada Dodika o rješenju KiM i statusa Republike Srpske.

On to tumači kao poruku SAD da bi, u slučaju postizanja sporazuma o razgraničenju Srba i Albanaca, Beograd morao da pruži garancije da se isti princip neće primjenjivati na BiH, odnosno Republiku Srpsku.

– Očigledno je kako su tu izjavu shvatili u Vašingtonu i otuda ovakva reakcija. U tom kontekstu vjerovatno bi se tražilo od Beograda da pruži garancije da se takav koncept ne može koristiti u BiH – naveo je Proroković.

Oglašavanje ambasade u Prištini, a povodom spekulacija o razmjeni teritorija, Drecun tumači i kao potvrdu saglasnosti Amerike da se između Beograda i Prištine konačno postigne sporazum na kompromisan način.

Američki zvaničnici su, kako primjećuje, to nagovještavali i ranije izjavama da će SAD prihvatiti razgovore Beograda i Prištine i da neće nametati svoje rešenje, ali da će se izjasniti da li im odgovara takvo rješenje.

Za Drecuna je najvažnije da je Vašington saglasan da trenutno stanje nije dugoročno održivo i da je, kako kaže, jasno da Beograd neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnu državu.

– Najuticajnija zemlja oko kosmetskog problema prihvatila je stav Beograda da mora da se razgovara i postigne rješenje i to je veliki napredak – zaključuje Drecun.

Dušan Proroković ocjenjuje da je poruka američke ambasade takođe opomena Beogradu i Prištini da rješenje za KiM treba da bude u skladu sa ranijim stavovima SAD .

Proroković je uvjeren da američka diplomatija neće odstupati od ranije definisanih smjernica za rješavanje kosovske krize i jasno iskazanog stava da SAD podržavaju nezavisnost Kosova u postojećim granicama.

– Njihov cilj je potpuna legitimizacija i legalizacija satusa Kosova u međunarodnim odnosima i mislim da tu neće biti velikih promjena – rekao je Proroković za Tanjug.

Povratak na prvobitne pozicije

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže da se SAD vraćaju na prvobitnu poziciju, koja podrazumijeva određena ograničenja kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine.

– Amerika je među prvima priznala nezavisnost Kosova, a mislim da se pomenuta ograničenja odnose na teritorijalnu kompoziciju Kosova – rekao je Đukanović za Tanjug.

On predviđa da će se Vašington u narednom periodu pozivati na zaključke Kontakt grupe iz 2005. godine o tome da nema podele Kosova, kao ni pripajanja Kosova drugim državama.

Uzimajući u obzir konfuzne poruke o granicama koje su stizale iz Prištine posljednjih dana, Đukanović ocjenjuje da SAD između ostalog i poručuju kosovskoj strani da od njihovih maksimalističkih ciljeva nema ništa.

– Čitali smo na Tviteru različite Tačijeve poruke, od toga da neće biti promjene granica do toga da će biti korekcije granice prema jugu Srbije. Mislim da preko ambasade u Prištini SAD šalju signal da od toga nema ništa – zaključio je Đukanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA