“Alumina” traži brisanje zaloga u korist “Pavgorda”?

370

Kompanija “Alumina” iz Zvornika pokušava da iz Registra zaloga, pri Ministarstvu pravde BiH, izbriše zaloge na osnovu kojih fočanska firma “Pavgord” od ove kompanije nastoji da naplati 155 miliona KM.

Zahtjev za brisanje zaloga “Alumina” je uputila u junu, ali je Kancelarija za registar navela da samo vlasnik korisničkog računa u Registru zaloga može izvršiti tražene promjene, i to kada se ispune uslovi.

– Registar zaloga BiH je baza podataka i mora čuvati u digitalnom obliku informacije koje se pojavljuju u izvodu iz Registra zaloga, bez ikakvih ispravki, osim onih učinjenih u skladu sa zakonom i pravilnikom. Šef Registra može izvršiti promjenu ili brisanje registracije u slučaju isteka vremena trajanja registracije, primitka valjanog zahtjeva ili sudskog rješenja kojim se traži promjena ili brisanje – navedeno je, između ostalog, u odgovoru Registra, piše Capital.ba.

Pravni zastupnik “Pavgorda” Aleksandar Sajić potvrdio je da je “Alumina” tražila da se izbrišu zaloge i to prvo od njih, a da se, nakon što su oni to odbili, obratila registru.

– Mi smo odbili taj zahtjev, jer dug nije izmiren. Nakon toga, “Alumina” se obratila Registru zaloga, a s obzirom na to da se zaloga ne može obrisati bez saglasnosti povjerioca ili sudske odluke, a ti uslovi nisu ispunjeni, dobio sam informaciju da je i Registar odbio njihov zahtjev – rekao je Sajić.

Kazao je da se “Alumina” u obrazloženju ovakvog zahtjeva, kao i do sada, pozivala na to da novac za koji je bila jemac nije stigao u “Birač”.

– Da bi obrisali zaloge oni moraju ili postići dogovor sa povjeriocem ili dobiti sudsku presudu kojom se proglašava ništavim ugovor kojim su založili svoju imovinu prema Ukio banci, odnosno sada “Pavgordu” – kaže Sajić.

U “Alumini” priznaju da su tražili brisanje, kako kažu, nezakonitih zaloga, ali navode i da su svjesni da će to ići teže ovim putem, zbog čega će sporne zaloge pokušati da ponište sudskim putem, pise Capital.ba.

Advokat “Alumine” Vladimir Milošević rekao je danas da Registar nije odbio njihov zahtjev, već da ih je samo uputio da se obrate vlasniku korisničkog računa u okviru Registra, koji ima pravo da briše zaloge.

– Registar zaloga nam je odgovorio da je on baza podataka koja ne donosi odluke o odbijanju upisa, već da treba da se obratimo onome ko je upisao zalogu, a to je advokat koji je u ime Ukio banke to upisao. Mi smo podnijeli zahtjeve koji su usmjereni na brisanje zaloga gdje god smo mogli. Te zaloge su upisane izvršenjem krivičnog djela i mi korak po korak pokušavamo da poništimo sve što su Litvanci uradili. Pored zahtjeva za brisanje, pokrenuli smo postupke pred sudovima u Banjaluci i Bijeljini za poništenje tih zaloga – rekao je Milošević.

On kaže da su Litvanci u istom danu, neposredno pred samo bjekstvo iz RS, upisali 21 zalogu kako bi obezbijedili litvanske kredite.

– Ukio banka je dala svojim firmama u Litvaniji kredite. Oni su taj novac prebacili u poreske rajeve, a onda, neposredno pred krah Ukio banke, u jednom danu upisali 21 zalogu na imovini “Alumine” – kazao je Milošević.

“Pavgord” je 2015. godine kupio 155 miliona KM potraživanja Ukio banke od Fabrike glinice Birač u stečaju, a ta potraživanja pokušava da naplati od njene kćerke firme – “Alumine”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA