Zdravko Mamić ponovo saslušan u Sudu BiH

391

U Sudu BiH danas je održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak vezano za zamolnicu Republike Hrvatske u postupku izručenja Zdravka Mamića.

– I Tužilaštvo i odbrana su istakli neke bitne činjenice da je člankom 40 stava 3 propisana zabrana izručenja vlastitih državljana, kao i član 34 i odredbe članka 7. i 8., što znači da se u ovom slučaju ne mogu primijetiti odredbe bilateralnog ugovora – rekao je advokat Zdravko Rajić.

On je kazao da odbrana očekuje da nisu ispunjene pretpostavke za Mamićevo izručenje Hrvatskoj.

– Mi očekujemo da do njegovog izručenja neće doći, ali sačekajmo odluku suda. Vremenski nije fiksirano kada bi odluka mogla biti donesena, ali očekujemo uskoro – rekao je Mamićev advokat Zdravko Rajić.

Zahtjev za izručenje će biti proslijeđen sudskom Vijeću koje će odluku donijeti naknadno.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora, a Sud BiH je već jednom odbio izručiti Zdravka Mamića s obzirom na to da on posjeduje i državljanstvo BiH.

Tada se žalilo Tužilaštvo pa je presuda ukinuta, nakon čega je stigla dokumentacija Ministarstva pravde Republike Hrvatske sa zahtjevom za izručenje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA