Zavod za statistiku: U junu plate bile više, a cijene niže!?

773

Ako je suditi po podacima Republičkog zavoda za statistiku, ide nam sve bolje. Naime, prema njihovom izvještaju u junske plate u Srpskoj su bile veće nego u majske, a cijene roba i usluga niže za isti period. 

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u junu iznosila je 849 KM i nominalno je veća za 0,3 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine nominalno veća za 2,5 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu su u odnosu na maj u prosjeku niže za 0,2 odsto, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu su u odnosu na maj u prosjeku niže za 0,2 odsto, podaci su istog Republičkog zavoda za statistiku.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga više cijene zabilježene su u četiri, niže u šest, dok su cijene u dva odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene.

Posmatrano po područjima, u junu je najviša prosječna neto plata isplaćena u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1 345 KM.

Najniža prosječna neto plata u junu u iznosu od 559 KM isplaćena je u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

U junu je u odnosu na maj najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima ostale uslužne djelatnosti – 4,7 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 2,5 odsto, te građevinarstvo dva odsto.

Najveće smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima vađenje ruda i kamena – 2,6 odsto, informacije i komunikacije jedan odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 0,7 odsto.

Prosječna mjesečna bruto plata isplaćena u junu iznosila je 1 360 KM.

Najveći porast cijena u junu zabilježen je u odjeljku prevoz, jedan odsto usljed viših cijena goriva od 1,7 odsto i viših cijena u grupi usluge prevoza od 0,8 odsto, zatim u odjeljku stanovanje – 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi održavanje i popravak stambene jedinice od jedan odsto, kao i u grupi električna energija, gas i ostali energenti od 0,2 odsto.

Više cijene zabilježene su i u odjeljku zdravstvo 0,2 odsto zbog viših nabavnih cijena pojedinih lijekova od 0,4 odsto u grupi farmaceutski proizvodi, kao i u odjeljku restorani i hoteli – 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi Ugostiteljske usluge od 0,3 odsto.

U odjeljcima komunikacija i obrazovanja cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći pad cijena u junu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća – 2,5 odsto usljed akcijskih cijena obuće od 3,7 odsto i odjeće od 1,9 odsto, zatim slijedi odjeljak hrana i bezalkoholna pića – 0,8 odsto zbog nižih sezonskih cijena u grupi povrće od četiri odsto, voće od dva odsto, kao i akcijskih cijena u grupama šećer, med i slično 0,8 odsto, meso 0,7 odsto, bezalkoholna pića od 0,6 odsto i u grupi ulja i masnoće od 0,3 odsto.

Niže cijene zabilježene su i u odjeljku alkoholna pića i duvan 0,2 odsto usljed nižih cijena u grupi alkoholna pića od 0,6 odsto, te u odjeljcima namještaj i pokućstvo, rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge po 0,1 odsto.

Iste cijene su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,6 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA