Zašto nema nove opreme za vatrogasce?

503

Vatrogasci su se juče sa velikom mukom borili protiv požara koji je gutao borovu šumu u blizini graničnog prelaza Kobuk, na teritoriji lastvanske Župe. Dok rizikuju živote, malo ko ih pita sa kakvom opremom rade, a nova nikako da stigne.

Na području Istočne Hercegvine svake godine požari opustoše sve pred sobom, a kako je krenulo, vatrogaci će i ovaj put imati pune ruke posla. Vozila, naprtnjače, i ostala oprema i više je nego potrebna, ali nikako da stigne, kaže starješina vatrogasnog društva Lastva iz Trebinja.

– Spremni smo koliko se može biti spremno u ovim uslovima. Imamo malo nekih opstrukcija. Plan nabavke opreme nikako da prođe za ovu godinu. Evo, moj kolega prevezuje crijeva koja pucaju pod pritiskom. Čitav dan to radi danas tu. Kasnimo sa nabavkom opreme za ovu godinu, koja je neophodna u svakom momentu, bilo da je nekom naprtnjača, nekom vozilo, nekom crijeva. Nije bitno šta je, ali svakom kasni – kaže Dragan Paranos, starješina vatrogasnog društva Lastva iz Trebinja, javlja ATV.

Vlada je još prošle godine upozorila Vatrogasni Savez RS da obrati pažnju na Istočnu Hercegovinu zbog neopremljenosti vatrogasnih jedinica. Skoro tri i po miliona maraka godišnje sa zajedničkog računa Vatrogasnog saveza nije bilo dovoljno da se za sve ove godine da hercegovački vatrogasci konačno spremi dočekaju požarnu sezonu.

Istočnoj Hercegovini prošle godine dodijeljeno je samo 290 hiljada maraka, pretprošle još manje. Treća sreća nije važila za Istočnu Hercegovinu, jer ni u ovoj godini u Vatrogasnom Savezu nisi bili velikodušni. Više novca planirano je za vatrogasnu jedinicu u optšini Gradiška nego u cijeloj Istočnoj Hercegovini. Kako je to moguće, čak i nakon zaključaka Vlade, zna Predsjednik Vatrogasnog Saveza RS Goran Stojaković. Prostom računicom, kaže, niko nije ništa ni tražio od Saveza.

– Mi smo imali i prije izrade plana sastanak regije Hercegovine. Poslije toga smo imali još jedan sastanak 19. aprila da vidimo kako su se naše kolege pripremile za požarnu sezonu. Tu smo dobili takvu informaciju od svih učesnika na tom sastanku, znači 19. aprila, u Gacku, da su svi subjekti zadovoljni, da je stanje opreme uredno. I da su spremni za eventualnu požarnu sezonu 2018. godine – uvjerava Goran Stojaković, predsjednik Vatrogasnog saveza RS.

Prošlo ljeto trebinjski vatrogasci borili su se za više od 180 požara. U Bileći je za jedan dan buknulo 10 požara koji su spalili i nekoliko kuća i gdje je jedno lice teže povrijeđeno. Putevi su bili blokirani, uginulo je dosta stoke i uništeni su objekti. Sredstva sa zajedničkog računa Vatrogasnog saveza već su trebala da budu raspoređena po vatrogasnim jedinicima kako bi se nabavila potrebna oprema. Kako stvari stoje, Istočnoj Hercegovini samo nebo može pomoći.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA