Uhapšen bivši pripadnik tzv. Armije BiH po potjernici Srbije

750

Husein Mujanović, bivši pripadnik tzv. Armije RBiH, uhapšen je na graničnom prelazu Uvac između BiH i Srbije po potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Mujanović se se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović Kolonija.

Informacija je potvrđena iz Ambasade BiH za Balkansku istraživačku mrežu u Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Miroslav Kojić iz Ambasade BiH u Beogradu je naveo kako je danas telefonskim putem Ambasada BiH obaviještena od strane Policijske uprave grada Beograda da se u policijskom pritvoru nalazi Mujanović koji je uhapšen te da mu je određena mjera policijskog zadržavanja do 48 sati.

MIP bez zvaničnih informacija

Ministarstvo pravde BiH nema zvaničnih informacija o hapšenju Huseina Mujanovića iz Bijelog Polja zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, izjavila je  stručni savjetnik u ovom ministarstvu Stanislava Marić.

Iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH saopšteno je da je Ambasada BiH u Beogradu obaviještena da je Mujanović uhapšen u Priboju, na graničnom prelazu između BiH i Srbije, prema potjernici MUP-a Srbije za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u sarajevskim naseljima Hrasnica i Sokolović kolonija, te da će MIP BiH ovu informaciju, prema ustaljenoj proceduri, proslijediti Ministarstvu pravde BiH.

– Iz telefonskog razgovora obaviješteni smo da je lice uhapšeno po potjernici MUP-a Republike Srbije za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnica i Sokolović Kolonija u Sarajevu – rekao je Kojić za BIRN BiH, pojasnivši da će istražni sudija odlučiti o daljim mjerama i radnjama.

Kojić je naveo da Mujanović osim bosanskohercegovačkog državljanstva po rođenju ima i državljanstvo Crne Gore, te da su iz Policijske uprave kazali da je Mujanović tražio da se obavijesti i Ambasada Crne Gore u Beogradu.

– Mi do danas još nismo dobili verbalnu notu kojoj nas zvanično i pismeno obavještavaju, ovo smo dobili kroz našu telefonsku korespodenciju s nadležnim iz policijske uprave grada Beograda, koji su nam sve ove navode zvanično potvrdili, ali telefonskim putem -izjavio je Kojić.

Mujanovićeva porodica, kako je rekao Kojić, takođe je o svemu obaviještena.

O Mujanovićevom hapšenju iz Ministarstva odbrane BiH nisu mogli ništa zvanično komentarisati.

Kako pišu federalni mediji, Mujanović će ostati u pritvoru 48 sati, a tužilac će ga saslušati sutra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA