Sunce mijenja oblik svakih 11 godina

581

Sunce je prilično prosječna zvijezda u odnosu na sve što znamo o drugim zvijezdama. Međutim, novo istraživanje pokazuje da se Sunce širi i skuplja svakih 11 godina za jedan do dva kilometra. Moglo bi se reći da “diše”, doduše jako sporo.

Radi se o vrlo slabim pomjeranjima jer ti dodatni kilometri mijenjaju raspon Sunca za najviše 0.00029 odsto. Imajući to na umu, djeluje nemoguće da su ekipe s Tehnološkog instituta Nju Džersi i Univeziteta Azurne obale uopšte uspjeli da primijete te promjene.

Naučnici su se koncentrisali na mlazove plazme koji se izbacuju pa se ponovo vraćaju na površinu Sunca. Pokazalo se da frekvencije ovih talasa nisu toliko različite od zvučnih talasa koje stvara muzički instrument. Recimo da imate saksofon. Odsvirate notu, zvuk se čuje, i sve je ok. Međutim, ako se cijevi u saksofonu iznenada prošire, visina tona će pasti. Ako se suze, ton će biti viši.

U tom smislu Sunce je poput nekakvog velikog saksofona. Frekvencije talasa se mijenjaju u zavisnosti od širine sunca, a to se može dosta precizno izmjeriti.

Ipak, nije lako. Bila je potrebna 21 godina posmatranja preko dva odvojena NASA-ina svemirska teleskopa kako bi se došlo do ovog otkrića.

Samo “disanje” Sunca povezano je sa solarnim ciklusima. Svakih 11 godina Sunce iz nemirnog solarnog maksimuma ide do mirnijeg solarnog minimuma.

Na svom maksimumu sunčeve pjege, tamne mrlje intenzivne magnetne aktivnosti, pojavljuju se češće i okupljaju iznad i ispod ekvatora. Veći broj sunčevih pjega povećava mogućnost pojavljivanja sunčevih oluja, čije posljedice mogu varirati od pojačane polarne svjetlosti na nebu do kvarova električne infrastrukture. Tokom solarnog minimuma pak, sunčeve pjege postaju rjeđe.

Ova aktivnost je posljedica magnetne aktivnosti koja se odvija duboko ispod površine, na dubinama od više miliona metara. Sunce se malo raširi tokom solarnog minimuma, a skupi tokom maksimuma. Iako su naučnici izjavili kako trenutno “nema teorije” koja bi povezivala promjenu veličine Sunca i unutrašnje magnetske procese Sunca, sugerišu kako je to povezano s promjenom orijentacije magnetskih polja koja se događaju tokom ciklusa.

U slučaju da ste se pitali, ove malene promjene sunčevih dimenzija ne djeluju na klimu na Zemlju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA