SrpskaCafe analizira: Šta prodajemo tzv. Kosovu za 100 miliona maraka godišnje?

329

Bosna i Hercegovina prošle godine zaradila je 136 miliona KM u robnoj razmjeni sa tzv. Kosovom, pokazuju zvanični podaci.

Tragom informacije da je Ministasrtvo ekonomije tzv. Kosova uvelo zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake iz BiH, što će u značajnoj mjeri pogoditi domaće izvoznike, o čemu smo pisali prošle sedmice, portal SrpskaCafe analizirao je trgovinu BiH i južne srpske pokrajine.

Vezane vijesti: 

Kosovo uvelo carine na naše mlijeko i pavlaku!

Ukupna vrijednost robne razmjene BiH i tzv. Kosova prošle godine iznosila je 171 miliona KM, od čega je uvoz bio tek 17 miliona, a vrijednost izvoza veća od 154 miliona KM.

Ukoliko posmatramo robnu razmjenu u posljednjih pet godina, njen obim bilježio je povećanje u kontinuitetu, s obzirom da su istovremeno rasli i uvoz i izvoz.

Ipak, ono što je najvažnije za našu privredu jeste da je rast izvoza bio veći od rasta uvoza.

 

Proizvodi

Ako posmatramo proizvode koji su zastupljeni u trgovini, tu dominiraju industrijski proizvodi i u uvozu i izvozu. U ukupnom uvozu, udio industrijskih proizvoda prošle godine iznosio je 82 odsto, a poljoprivrednih proizvoda 12 odsto. Kada je izvoz u pitanju, oko 68 odsto ukupnog izvoza iz BiH čine industrijski proizvod, dok je udio poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu manji i iznosi 28 odsto.

Besmislene carine na voće i povrće

Vlasti tzv. Kosova uveli su i carine na izvoz voća i povrća, ali BiH nema nijednog registrovanok izvoznika ovih proizvoda na jug Srbije, što znači da ova mjera neće imati nikakav uticaj na domaću privredu.

Poljoprivredni proizvodi koje uvozimo u značajnijim količinama, a koji su i uticali na povećanje ukupnog u 2017. godinu su voda, mineralna i gazirana sa dodatim šećerom, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, kao i keks.

Ovi proizvodi čine oko 77 odsto uvoza poljoprivrednih, odnosno prehrambenih proizvoda sa tzv. Kosova u BiH.

S druge strane, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koje izvozimo u južnu srpsku pokrajinu i koji čine oko 72 odsto ukupnog izvoza u 2017. godini supripremljeni ili konzervisani proizvodi od mesa kokoške, bijeli šećer, ulje od sjemena suncokreta, mlijeko i cigarete.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA