SP: Belgiji bronza i utjeha

665

Fudbaleri Belgije osvojili su bronzu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, pošto su u meču za utješno, treće mjesto, rutinski savladali Englesku sa 2:0.

Planirali su finale, možda će neko reći kako su ga i zasslužili, ali i ovo je lijep uspjeh za “crvene đavole”. Nadamšili su Eden Azar, Romelu Lukaku i društvo i onu generaciju iz 1986, popeli se na stepenicu više i umjesto gubitnika, vraćaju se kućama kao pobjednici.

Donose bronzu i imaju razlog da slave. Jer, fudbalska reprezentacije Belgije do ove smotre nikada nije osvojila odličje na Mundijalu.

Sastav Roberta Martineza je u Sankt Peterburgu pokazao je da mu se igra fudbal više nego Ostrvljanima. Da loptu gura naprijed. Da oduševljava navijače ofanzivnim pristupom i kad već nema borbe za Zlatni globus, dobar je i status treće reprezentacije svijeta. Uz to, nadmašeno je ostvarenje iz Meksika prije 32 leta, kada su Pfaf, Šifo, Gerets i ostali tek u nadoknadi položili oružje pred Francuzima.

Danas nisu morali da igraju dodatnih 30 minuta, sve su maltene riješili na početku. Lopta naprijed, na krilo, pa centgaršut Nasera Šadlija na peterac, a tamo ju je Tomas Munije spakovao u mrežu i nagovijestio da se satsav Gareta Sautgejta neće fudbala naigrati u pretposljednjem meču Prvenstva svijeta.

Glavni problem Engleza nastajao je onog trenutka kad bi dobili loptu. Nisu znali šta će s njom. Uz svo uvažavanje njihovih karijera, ne mogu Ruben Loftus Čik, Erik Dajer i Fabijan Delf da organizuju napade. Bar ne protiv ovakvih “đavola”.

Kevin de Brujne je cijelu utakmicu tražio saigrače, izgledalo je u pojedinim trenucima da je nekoliko fudbalskih godina ispred njih, baš kao što su i Belgijanci toliko bolji od Engleza.

A onda je u 82. minutu udijelio savršen pas Azaru, ovaj pregazio nesrećnog Džona Stonsa i trećim pogotkom na šampionatu ovjerio trijumf vrijedan bronze.

Kome će pripasti zlato, saznaćemo sutra, nakon finalne bitke Francuza i Hrvata. Početak finala je zakazan za 17 časova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA