S. Koreja vratila posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata

408

Sjeverna Koreja vratila je SAD-u posmrtne ostatke američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata, što je najnoviji potez diplomatije Vašingtona i Pjongjanga.

Vojnici su u američkoj bazi u Južnoj Koreji formirali počasnu gardu čekajući avion koji nosi posmrtne ostatke, za koje se vjeruje da su od američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata. Porodice su čekale godinama da preuzmu ostatke svojih najmilijih.

Američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong-un su taj diplomatski potez dogovorili na samitu održanom u junu.

Samit u Singapuru, gdje su se zvaničnici složili da će raditi na “potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva”, kritikovan je zbog nedostatka detalja o tome kada i kako će se Pjongjang odreći nuklearnog oružja.

Ali, povratak američkih posmrtnih ostataka bio je jedna od četiri tačke koje su zapravo navedene u toj junskoj deklaraciji. Potpisana je na 65. godišnjici potpisivanja primirja koja je okončala Korejski rat od 1950. do 1953. godine.

Vjeruje se da je ovaj put 55 vojnika vraćeno, ali njihovi ostaci moraju biti forenzički testirani kako bi se osigurali da je zaista riječ o ubijenim američkim trupama. Moguće je da proces identifikacije potraje godinama.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA