Radončić zvanično kandidat za člana Predsjedništva BiH

403

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB), Fahrudin Radončić, zvanično je objavio kandidaturu za člana predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, na predstojećim izborima, koji će biti održani u oktobru.

To je objavljeno na konvenciji SBB, čiji će Radončić biti kandidat. Radončić je do sada dva puta bio kandidat za člana Predsedništva BiH – 2010. i 2014. godine i oba puta je u izbornoj trci izgubio od lidera SDA i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića.

Radončić je u svom obraćanju rekao da je dobro što su se i predsjednik RS Milorad Dodik i aktuelni hrvatski član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović kandidovali za članove kolektivnog šefa države.

Time, kako je rekao, oni priznaju Bosnu i Hercegovinu i tu instituciju.

– Nešto ću vam reći kad je riječ o takozvanim separatizmima. Naši entitetski prijatelji, sa jedne i druge strane, Srbi i Hrvati, jedino u Bosni i Hercegovini mogu biti direktori državnih institucija, agencija… Zato vjerujem da je Bosna i Hercegovina stabilna. Ni jednima, ni drugima, ni trećima nigdje drugo neće biti bolje nego u Bosni i Hercegovini. Uvijek ću računa voditi o svima, a naročito o Bošnjacima – poručio je Radončić.

Istakao je da nije velika politčka mudrost pratiti Dodika u populizmu.

– Mudrost prvog reda treba biti da se političari kao što je Dodik, ili neki drugi, pridobiju za ideju da se ide pravim putem – kazao je.

Hrvatima u BiH je poručio da trećeg entiteta neće biti.

– O tome nikad ni s kim nećemo razgovarati. Bosna i Hercegovina mora biti izvan svega. Bošnjacima to nije bila privilegija. Mi smo živjeli u velikim zajednicama. Austro-Ugarska, Turska… Sada se situacija promijenila. Mi moramo sa Srbima i Hrvatima graditi državu zajednički. Mi znamo svoj evroatlanski put i šta treba da radimo. Ne smije biti dovedeno u pitanje treba li imati podršku međunarodne zajednice – rekao je Radončić.

Naveo je da je njegova kandidatura iznuđena u vrlo turbulentnim vremenima i da Bošnjake neće voditi anonimus.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA