Radojičić: Počinje procjena štete od nevremena

478

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je nakon razgovara sa mještanima banjalučkih naselja čiji su objekti stradali u nevremenu da su danas formirane dvije komisije za procjenu nastale štete, te da već sutra mogu da počnu rad na terenu.

Radojičić je naveo da će jedna komisija biti zadužena za štetu u Mišinom Hanu, pošto je ovo naselje najteže pogođeno u nevremenu, dok će druga komisija popisivati štetu u Prijakovcima, Verićima i Potkozarju.

– Kada komisije obave procjenu i sumiramo ukupnu štetu, onda će Gradski štab za vanredne situacije moći donijeti odluku o pomoći građanima. Sigurno je da će Grad finansijski pomoći sugrađanima u saniranju dijela štete na objektima – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je gradska Civilna zaštita još od subote naveče na terenu, gdje zajedno sa mještanima rade, prije svega, na zaštiti oštećenih krovova.

Prema njegovim riječima, formirana je i posebna komisija koja će evidentirati štetu nastalu na poljoprivrednim zasadima i kulturama, poslije čega će poljoprivrednici moći da podnose zahtjeve prema nadležnom republičkom ministarstvu.

– Osim toga, u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske vidjećemo na koji način ćemo sanirati oštećena tri školska objekta na ovom području. Već sada je sigurno da ćemo obnoviti krov škole u Mišinom Hanu, pošto Grad već ima obezbijeđen novac za te namjene – rekao je Radojičić.

On je dodao da se za taj posao vrlo brzo može izabrati izvođač, te da ostaje da se vidi šta će se uraditi sa krovovima i ostalim oštećenjima na druga dva školska objekta.

Radojičić je napomenuo da se trenutno ne može govoriti o iznosu štete, s obzirom na to da je oštećeno stotine objekata, ne računajući poljoprivredne zasade.

Šef gradskog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun rekao je da mještani već prijavljuju štetu i da su do sada u Civilnu zaštitu stigle 354 prijave iz Mišinog Hana, 230 iz Potokozarja i 87 iz Verića.

– Taj broj će sigurno biti još veći, jer očekujemo i zahtjeve mještana iz Prijakovaca – rekao je Ćućun i dodao da je danas stanje na terenu normalizovano i da su građani uspjeli da saniraju dio štete.

Milivoje Šukalo iz Prijakovaca rekao je da su u njegovom domaćinstvu najviše oštećeni krovovi na objektima, te da je većinu štete već sam sanirao, ali da će mu dobro doći ako bude i pomoći od Grada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA