Privatnici i povjerioci u “ratu” zbog dokumentacije Banke Srpske?

603

Mirjana Golić, stečajni upravnik Banke Srpske, zatražila je da Okružni privredni sud Banjaluka odluči da arhiva banke bude čuvana u firmi “New Concept”, koja nema iskustva sa čuvanjem dokumentacije i kojoj bi to bio prvi posao takve vrste. Ponudu te firme odbio je prethodno Odbor povjerilaca jer nije imala ni potrebnu akreditaciju Arhiva RS.

Sjednica Odbora povjerilaca održana je 19. jula, a razmatrane su ponude za čuvanje arhivske građe Banke Srpske u materijalnom obliku u adekvatnim prostorijama za čuvanje.

Na stolu su bile tri ponude, i to firmi “Sector ADS” koja je bila spremna da čuva dokumente Banke Srpske za 313 241 KM, te firme “Mikrografija” koja je za istu uslugu tražila 196 647 KM, piše portal Capital.ba.

Najpovoljnija je bila ponuda firme “New Concept”, a koja je isnosila 95 427 KM.

Od tri firme, dvije povoljnije nisu imale akreditaciju Arhiva RS za čuvanje arhivske građe, a zanimljivo je da je Odbor telefonski informisan od Arhiva da će firma “New Concept” dobiti akreditaciju s 18. julom, odnosno samo dan prije sjednice Odbora.

Stečajni sudija Nedeljko Milijević istakao je, na sjednici Odbora, da se kod javnih nabavki i usluga koje su skupe prvo treba procijeniti da li su potrebne, racionalne, te da se procedura nabavke tih usluga mora poštovati.

– Potrebno je poznavati bonitet firme, da li može iznijeti taj posao, takođe, pošto se radi o Banci, potrebno je poznavati i rejting ponuđača. Članovi Odbora povjerilaca se moraju više angažovati u ovome, jer donose odluke i vrše kontrolu sprovođenja odluke. Ovo jeste veliku stečajni postupak i zahtijeva veće troškove, ali se ipak treba voditi računa o visini troškova, kao i o zakonitosti svih odluka i trošenja sredstava stečajnog dužnika. Važno je donošenje odluke o arhivskoj građi, ali procijenite koliko je to hitno – rekao je sudija koji je zatim napustio sjednicu Odbora povjerilaca.

Advokat Zora Bulatović Kremenović je rekla da je u toku sređivanje arhivske građe Banke i da se bez radnika Arhiva RS ništa ne radi. Dodala je da je svim onim kućama za koje je Arhiv RS rekao da se bave ovim poslom dostavljen poziv za dostavljanje ponuda, prema Zakonu o stečaju, a ne prema Zakonu o javnim nabavkama, piše Capital.ba.

Na pitanje članova Odbora povjerilaca da li firma “New Concept” ima iskustva u poslovima čuvanja arhivske građe ili im je ovo prvi posao, Bulatovićeva je odgovorila da nemaju iskustvo i da bi im ovo bio prvi posao.

Bulatović je istakla da Banka nema prostor zbog prodaje centralne zgrade, te da je potrebno sređivanje i arhiviranje građe.

Članovi Odbora povjerilaca su poručili da dvije firme nemaju akreditaciju Arhiva, a da je ponuda treće firme, koja ima sve dozvole, previsoka. Prijedlog je bio i da se iznajmi klasičan skladišni prostor i da u idućem periodu o arhivi računa vode radnici Banke koji su plaćeni za to.

Visok rizik jer se čuvaju povjerljivi dokumenti

– U ovom momentu plaćanje unaprijed 10 godina da bi se čuvao ovaj materijal, a pri tome na znamo ni koliko zaposlenih ova društva imaju, niti se to iz njihovih ponuda dalo naslutiti, niti ko će kontrolisti provođenje ovih ugovora u narednih 10 godina, ne daje mi osnova da za ovakve prijedloge glasam i da ih podržima – rekla je član Odbora Antonija Dulić.

Predsjednik Odbora Svetozar Vukelić je istakao da je upitan i način plaćanja – jednokratno uz godišnje smanjivanje količine građe.

Član Odbora Vinka Vučenović je istakla da nije vidljivo ni koliko se naplaćuje po svakom traženju nekog dokumenta da se dostavi stečajnom dužniku.

Tako je Odbor povjerilaca sve tri ponude odbio, a stečajni upravnik Mirjana Golić o tome već idući dan izvjestila sudiju Nedeljka Milijevića, zahtjevajući da donese odluku za čuvanje arhivske – dokumentarne građe Banke Srpske.

Sudija je obaviješten da nije odabrana nijedna firma, ističući da je na sjednici Odbora naglašeno da firma “New Concept” ima od Arhiva odobrenu akreditaciju sa danom 18. jul, dan prije održavanja sjednice Odbora. Ona je sudiji i priložila Rješenje o dodjeli akreditacije izdato od Arhiva.

– Odbor nije uzeo u obzir ovu činjenicu. Imajući u vidu da se predmetna građa nalazi u glavnom objektu stečajnog dužnika, poslovnoj zgradi Banke u Aleji Svetog Save, koja je prodata kupcu “ABC finance”, obaveza stečajnog dužnika je da hitno prostor preda kupcu slobodan od lica i stvari. Molim hitno donošenje odluke za čuvanje arhivske-dokumentarne građe Banke Srpske u stečaju prihvatom najpovoljnije ponude koje su prezentovane na sjednici Odbora povjerilaca – navela je stečajni upravnik.

Banka Srpske na računu trenutno ima 40 miliona KM, ali je taj novac blokiran dok sud ne donese konačnu odluku u vezi sa žalbom IRB-a na odluku o prvoj djelimičnoj diobi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA