Prevod toksikološkog nalaza iz Beča

1036

Davor Dragičević, otac tragično stradalog Davida (21) iz Banjaluke, objavio je juče u Fejsbuk grupi “Pravda za Davida” nalaz toksikološke analize kose njegovog sina rađene u Beču, za koji je kazao kako je “pravi toksikološki nalaz”.

Kako se navodi u ovom nalazu, kosa dužine šest centimetara koju je na analizu dostavila majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović, a koji je u nalazu naveden kao “anoniman uzorak” W1806-73, testirana je na 200 opijata, među kojima i na takozvane “ulične droge”.

Nalaz je pokazao jedino prisustvo THC-a (Tetrahidrocanabiol – psihoaktivni sastojak marihuane), i to u veoma niskoj koncentraciji od 0,01 ng/mg, te Chlorphenamin i Pseudoefedrin, koji su, kako se navodi i u samom nalazu, sastojci lijekova za prehladu, i to za period od posljednjih šest mjeseci.

Podsjećanja radi, nakon obdukcije tijela Davida Dragičevića obavljene u Zavodu za sudsku medicinu RS, iz MUP-a RS je “nezvanično” rečeno da je toksikološki nalaz pokazao prisustvo LSD-a, kanabisa i alkohola u iznosu od 1,3 grama po kilogramu.

Kasnije je, međutim, obznanjeno da Zavod ne posjeduje laboratoriju za toksikološku analizu, te se kao logično nametnulo pitanje na koji način je vještak Željko Karan došao do tih rezultata.

On je kasnije, tokom ispitivanja pred Anketnim odborom NSRS-a kazao “da je uradio samo preliminarnu toksikološku analizu koja nema dokaznu snagu, te naglasio da rezultati trebaju ići na konfirmacionu analizu”.

Davor Dragičević je ranije izjavio kako je uoči sahrane sina tražio da ostane sa njim nasamo, te da je tada uzeo uzorak Davidove kose, koji će poslati nezavisnim ekspertima na analizu.

Prevod pomenutog nalaza:

VJEŠTAČENJE

Za vremensku procjenu kontrolisane kose uzima se u obzir prosječna vrijednost rasta kose od jednog centimetra za mjesec dana. Kontrolisana kosa je dala mogućnost kontrole od zadnjih šest mjeseci. Supstance koje su korištene par dana prije uzimanja uzorka obično nisu prisutne ako je kosa odsječena.

Na osnovu hemijsko-toksikološkog nalaza sljedeće supstance važe kao dokazane:

Tetrahydrocannabinol
Chlorphenamin
Pseudoephedrin

Koncetracija Tetrahydrocannabinola (THC) je bila, u poredjenju sa drugim pozitivnim slučajevima, u vrlo niskom nivou. Kod pozitivnog nalaza THC u kosi mora se uzeti vjerovatnoća da su ponovljeno i povremeno korišteni produkti kao što su hašis i marihuana. Sa utvrđivanjem THC-Karbonskekiselene(THC-COOH) jednog u proces ulazka THC-a u tijelo nastalog metaboličkog produkta mogao bi se utvrditi tačan intezitet apsorbacije. THC-Karbonskakiselina u jako maloj koncentraciji se sliježe u kosi i ne može se u etapi utvrđivanja sa THC i ostalim aktivnim supstanicama zabilježiti.

Chlorphenamin i Pseudoephedrin su medicinski korištene supstanice, koje se nalaze u sredstvima protiv prehlade.

Pošto u priloženom slučaju izuzeće uzorka nije izvršeno po forenzičko-toksikološkim kriterijima a posebno nije izvršeno utvrđivanje identiteta osobe od koje je uzorak uzet, priloženi nalaz je beskoristan za pravna pitanja. Nama je poznata činjenica da je u pitanju kosa od umrle osobe.

Ako budu potrebne analize koju su pravosnažne u navedenom predmetu i da se nastave analize i vještačenja, molimo vas da nas kontaktirate.
Dodatak iz tabele 2

U odsječku kose 0-6 cm.(cjelokupne dužine) indetifikovane supstance.
Sve koncentracije su označene u nanogramima po miligramu(ng/mg).
Tetrahydrocannabinol (0,01 ng/mg)
Chlorphenamin (utvrđen bez relevantnog značaja)
Pseudoephedrin (utvrđen bez relevantnog značaja).

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA