Portir Doma “Rada Vranješević” dobio otkaz zbog seksualnog uznemiravanja

472

Radoslav Stakić (39), portir Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, dobio je otkaz zbog sumnji da je seksualno uznemiravao štićenice i zaposlene u ovoj javnoj ustanovi.

Disciplinska komisija doma razmotrila je slučaj i donijela odluku da Stakiću bude uručen otkaz, a to je potvrdio i Upravni odbor ove ustanove.

Odluka Upravnog odbora konačna

Protiv Stakića je pokrenut disciplinski postupak zbog, kako su tada naveli u rukovodstvu ustanove, povrede radne obaveze. On je u anonimnom pismu optužen da je u noći između 7. i 8. aprila pijan nasrtao na štićenice i zaposlene u domu.

U dopisu je navedeno da ih je portir fizički i verbalno navodio na seks. Stakić je, kako je navedeno, seksualno uznemiravao dežurnu sestru u prostoru gdje borave bebe, a u pismu je istaknuto da se na njegovoj meti našla i mlada majka koja je štićenica doma.

– Disciplinska komisija je donijela odluku o otkazu ugovora o radu u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti. Upravni odbor je razmatrao žalbu radnika i potvrdio odluku disciplinske komisije. Odluka UO je konačna – naveli su u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, a prenio je Glas Srpske.

Stakić je rekao da mu je ovom odlukom načinjena velika nepravda i najavio da će tužiti pojedine ljude iz doma zbog dobijenog otkaza.

Tužilaštvo

U Okružnom tužilaštvu Banjaluka su rekli, navodeći samo Stakićeve inicijale, da je u toku istraga protiv njega.
– Navedeni predmet je u procesu zbog postojanja osnova sumnje da je R. S. počinio polno uznemiravanje na štetu tri ženske osobe, od kojih je jedna maloljetna – naveli su u Tužilaštvu.

– Anonimno pismo su poslala dva radnika doma koji mi ne žele dobro. Dao sam izjavu u policiji i od tada me niko nije kontaktirao od organa gonjenja i tužilaštva. Nisam nikoga pipnuo niti se nepristojno ponašao, i to su sedamnaestogodišnja djevojčica i mlada majka potvrdile. Imam čak i dokument u kojem to piše. Policija je pregledala i video-snimke u domu te večeri i vidjela da se ništa sporno nije desilo – ogorčen je Stakić.

Radoslav je rekao da je u odluci disciplinske komisije navedeno da je razlog otkaza neprimjereno ponašanje prema sestri koja radi u prostorijama namijenjenim za majku i dijete i dolazak na posao pod uticajem alkohola.

– I ona je rekla da je nisam pipnuo, već da sam se “osjetio na alkohol i cigarete”. Ušao sam u sobu i pitao je kada ćemo večerati, a ona mi je poručila da izađem i to sam i uradio. Pod pritiskom je dala izjavu komisiji da sam joj “dahtao u vrat”, što nije tačno. Sigurno nisam bio pijan, popio sam jedno pivo – dodao je Stakić, uz konstataciju kako očekuje da će se kad-tad vratiti na posao.

Drugom portiru smanjena plata

Drugi portir u Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, Milorad Jerilović, u anonimnom pismu je optužen da je pokušao da zataška seksualno uznemiravanje. U Domu su naveli da je Disciplinska komisija Jeriloviću smanjila platu za 20 odsto u naredna tri mjeseca.

– Te večeri uopšte nisam radio. Moj “grijeh je što sam navodno uznemiravanu djevojčicu pitao šta se desilo. Sve mi je namješteno jer nekome ne odgovara da budem predsjednik Sindikata u domu. Tjeraćemo se na sudu zbog ove odluke – poručio je Jerilović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA