Počinje prva besplatna škola programiranja! (VIDEO)

703

Mladi ljudi se sve više okreću IT tehnologijama, a programiranje i kod nas postaje jako popularno. Tako će ovo ljeto biti vrlo aktivno i za 50 vrijednih učenika, koji su odlučili da raspust provedu u školi i da uče programiranje.

Panevropski univerzitet Apeiron i Srednjoškolski centar Gemit-Apeiron u saradnji sa Udruženjem “Bit Aliansa”, koje okuplja vodeće IT kompanije u BiH, pokrenuli su prvu CoderDojo školu, odnosno besplatnu školu programiranja za učenike uzrasta od 13 do 17 godina. Nastava će trajati mjesec dana, a sa učenicima će raditi mentori studenti Panevropskog univerziteta Apeiron.

– CoderDojo škole programiranja su besplatne škole koje već godinu dana organizuje Udruženje “Bit Aliance” u cijeloj BiH. Školu je do sada pohađalo preko 700 učesnika iz devet gradova. Ovo je prva škola koju organizujemo u Banjaluci, a biće ih još. Dobra je prilika za učenike osnovnih i srednjih škola da se upoznju sa programiranjem i da steknu prve vještine programiranja – kaže Haris Paralija, saradnik u Udruženju “Bit Aliance”.

Da su mladi zainteresovani za zanimanja u IT sektoru, potvrđuju i na Apeironu. Vladalo je, kažu, veliko zanimanje za ovaj projekat, ali i ostale besplatne škole iz IT koje organizuju na univerzitetu.

– Ovo nije prva škola u domenu edukacije iz oblasti IT koja je besplatna za sve naše građane. Na univerzitetu postoji Microsoft Skills Center gdje edukujemo nezaposlene ljude i studente, gdje mogu steći određene sertifikate iz majkrosoftovih tehnologija, iz različitih oblasti u IT struci – ističe Momčilo Ostojić, rukovodilac IT sektora Panevropskog univerziteta Apeiron.

Projekat CoderDojo do sada je organizovan u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Sokocu, Zenici, Tuzli, Gračanici, Maglaju, Teslići i Banjaluci. Samo u 2017. godini u preko 65 zemalja svijeta kroz ovaj projekat edukovano je više od 55 000 djece.

Danijela Aksić Marković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA