Počela prodaja izbornih glasova?

918

Iako nas od zvaničnog početka predizborne kampanje dijeli više od mjesec dana, prodaja glasova je izgleda već počela. Anonimni Zeničanin na internetu prodavao svoj glas najboljem ponuđaču, ali je oglas, u kojem se traže “samo ozbiljne ponude”, je ubrzo uklonjen sa sajta.

– Prodajem svoj legitimni glas na predstojećim izborima, po principu “ko više plati, njemu/njoj/njima glas”. Ionako su me svi razočarali, a da se konačno uvjerim kako je to kad ti plate za glas, jer svi o tome pišu, a meni nikad niko ni fening ponudio nije. Sad se ja nudim vama – napisao je Zeničanin.

Razočarani glasač kaže da će kao dokaz dostaviti fotografiju glasačkog listića, i da ponude prima do izborne tišine, 6. oktobra.

U koaliciji “Pod lupom”, koja prati izborni proces u BiH, pretpostavljaju da je riječ o šali, kojom građani pokazuju šta misle koliko njihov glas danas vrijedi.

– Ono što je problem je da je glas obezvrijeđen, pa tih 50 KM se ljudima čini bolje, “bolje da dobijem tih 50 KM, nego da taj moj glas neko upiše sam gdje hoć”e. Problem, po našem mišljenju, je što izostaje reakcija institucija koje su zadužene da prate te procese i kažnjavaju one koji to rade -kaže Bojana Trninić, regionalni koordinator koalicije “Pod lupom”.

Informacije o prodaji i kupovini glasova čuli su i građani, ali, sudeći po anketi, ne bi prodali svoj glas, iako one koji bi to uradili, ne osuđuju.

Glasovi su se prodavali putem interneta i uoči lokalnih izbora 2016. godine, iako su kupoprodaja glasova i manipulacija izbornim procesom zabranjeni zakonom. Kazna za ovaj prestup je i do pet godina zatvora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA