Paraga pomilovan i izlazi na slobodu

1567
Hanefija Prijić Paraga biće pušten na slobodu nakon što je u martu 2017. godine u Italiji osuđen na doživotni zatvor po komandnoj odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca maja 1993. godine na planini Radovan.
On će izaći iz zatvora do kraja avgusta, prenosli italijanski list Il Giorno. Prijić je prethodno u BiH odležao kaznu od 13 godina i četiri mjeseca zatvora.

Paraga je inače jedina osoba, učesnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, a vjerovatno i šire, kojem se dva puta sudilo za isto djelo.

Nakon što je bivši vojni komadant odslužio dugogodišnju kaznu, što u Bosni i Hercegovini, što u Njemačkog gdje je uhapšen i Italiji, on će zahvaljujući pomilovanju biti prijevremeno puštanje na slobodu. Prijić, koji se izjasnio da je nevin, će na slobodu izaći 28. augusta, piše italijanski list.

Obaviještenje o puštanju na slobodu već je stiglo njegovom italijanskom advokatu.

Hanefija Prijić je bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade tzv. Armije RBiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, pljačkali humanitarne donacije te prilikom te pljačke ubili italijanske humanitarce – Fabija Morena, Sergia Lanu i novinara Guida Puletija.

Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti koji su se bacili na zemlju praveći se mrtvi. Zanoti je ranije italijanskim medijima rekao kako nije vjerovao da bi se Prijić uskoro mogao naći na slobodi.

Sud BiH je Hanefiju Prijića zvanog Paraga za to djelo osudio 2001. godine na 15 godina robije, a kaznu od 13 godina i četiri mjeseca odležao je u KPZ Zenica. Pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je 2015. uhapšen u Dortmundnu prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA