Oružje iz BiH završilo u rukama islamista?

520

Dokumenti pronađeni u skladištu oružja u sirijskom Alepu pokazuju da je oružje proizvedeno u fabrici BHT-TMiH u BiH završilo u rukama neprijatelja sirijskih vlasti “Islamske države” i “Al kaide”, piše britanski “Independent”.

Britanski novinar Robert Fisk piše da je u podrumu bombardovanog skladišta oružja “Al kaide” u Alepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike za proizvodnju minobacača iz BiH, sa ručnim potpisom višeg zvaničnika fabrike Ifeta Krnjića na svakoj stranici.

On navodi da su dokumenti stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 milimetara, koji su sa Balkana poslati u januaru 2016. godine, i koji su, kako tvrdi Krnjić, trebali da stignu u Saudijsku Arabiju.

Krnjić je prilikom pregledanja oružanih listova pokazao na potpis koji se nalazio na prvoj stranici.

– Ovo je moj potpis! Da, to sam ja! Ovo je garancija za minobacač kalibra 120 milimetara, to je NATO standard – rekao je Krnjić.

On je rekao da je oružje trebalo da stigne u Saudijsku Arabiju kao dio isporuke 500 minobacača.

– Dobro se sjećam isporuke za Saudijsku Arabiju. Saudijci su početkom 2016. godine došli u našu fabriku kako bi pregledali oružje – navodi Krnjić.

Zvaničnik kompanije iz BiH je rekao i to da su saudijski zvaničnici i vojno osoblje došli da pregledaju minobacače prije isporuke u Rijad i napomenuo da su takve prodaje striktno u skladu sa pravnim sertifikatima krajnjeg korisnika, koje njegova kompanija dobija od svih korisnika.

Krnjić je istakao da je oružje namijenjeno isključivo za pripadnike oružanih snaga zemalja koje ga kupe.

– Kada su Saudijci došli u fabriku da pregledaju oružje, tu je bio i jedan saudijski “ministar”, kao i nekoliko saudijskih oficira u civilu – rekao je Krnjić i dodao da je sva proizvodnja fabrike nakon građanskog rata u BiH pod kontrolom Amerikanaca i NATO.

Kada su iz “Independenta” zatražili od saudijskih vlasti da odgovore na pronalaženje ovakvih dokumenata, saudijska Ambasada u Londonu odgovorila je da Saudijska Arabija nije pružila praktičnu niti bilo kakvu drugu podršku terorističkim organizacijama, uključujući “Nusra front” i “Islamsku državu”, ni u Siriji niti u bilo kojoj drugoj zemlji.

U saopštenju Ambasade navodi se da je Saudijska Arabija među vodećim zemljama koje zagovaraju diplomatsko rješenje za sukobe u Siriji, dok, u isto vrijeme, sa svojim susjedima i saveznicima sarađuju na borbi protiv rastuće sile ekstremizma.

Fisk navodi da je u Alepu pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputrstva na engleskom jeziku za korišćenje mitraljeza i minobacača i da je među tim dokumentima pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije i Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača “Hjuz Eirkraft Kompani” iz Kalifornije.

Britanski novinar tvrdi da je uputstva koja je pronašao u Alepu, među kojima se nalazi i uputstvo za upotrebu mitraljeza “Kojot MO2”, koji je proizvela kragujevačka fabrika oružja “Zastava”, pokazao generalnom direktoru fabrike Milojku Brzakoviću.

Brzaković je potvrdio da je dokumente izdala kragujevačka fabrika i da su među kupcima oružja bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

On je dodao da na Bliskom istoku ne postoji nijedna država koja u posljednjih 15 godina nije kupovala oružje kragujevačke “Zastave”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA