Nant u vatri: Neredi zbog ubistva bjegunca (FOTO/VIDEO)

479

U znak protesta ubog ubistva Abubakara Fofane (22) u nekoliko kvartova Nanta zapaljeno je na desetine automobila. Za Fofanom je bila raspisana potjernica, a ubijen je tokom rutinske policijske patrole.

Nakon prebacivanja u bolnicu, mladić star je podlegao je povredama koje je zadobio od policijskog metka u utorak uveče.

Već dva dana u Nantu gore automobili i gradski mobilijar, a na policiju lete “molotovljevi kokteli”. Uništeni su i zapaljeni butici, prodavnice i neke javne zgrade, među kojima su biblikoteka i apoteka. Na policijskom komesarijatu ispisane su poruke podrške ubijenom. Na ulicama su postavljene barikade i pravi “plameni zidovi”. Zgarišta se danas još dime. Uhapšeno je 19 izgrednika, među kojima je i četvoro maloljetnika.

Abubakara Fofanu interventna ekipa je zaustavila jer nije imao vezan pojas. Ispostavilo se da je za njim prošle godine raspisana potjernica zbog krađa. Policiji je od ranije poznat zbog pljački, prijetnji smrću i udruživanja u bande. Njegov automobil je bio upisan u kartoteku traženih vozila zbog trgovine drogom.

Prema verziji policije, Fofana kod sebe nije imao dokumenta i lažno se predstavio. Kada su odlučili da ga odvedu u stanicu, pokušao je da pojbegne naglom vožnjom unazad. Postojala je opasnost da povrijedi dvoje od četvoro djece koja su se igrala na trotoaru, a zakačio je i jednog policajca u nogu. Drugi je zaklonio djecu i zapucao. Metak je Fofana pogodio u vrat.

Ovu verziju njegovi prijatelji pobijaju. Kažu da se mirno podvrgao policijskoj kontroli koja je trajala dvadesetak minuta i pitaju zašto čuvari reda nisu pucali u gume automobila, ili u noge bjeguncu.

Vuk, kako je bio nadimak Abubakaru Fofani, porijeklom je iz sjevernog pariskog predgrađa, a prošle godine se sklonio kod svoje tetke u Nant. Danas je u znak sjećanja na njega organizovan marš u kvartu gdje je stradao, dok je sud pokrenuo istragu da bi utvrdio da li se radi o legitimnoj odbrani ili prekoračenju policijskih ovlašćenja. U Nantu se očekivao i dolazak premijera Eduara Filipa.

Ovo nije prvi put da se, nakon policijskih akcija koje se loše završe, na sličan način pobune žitelji tzv. “osjetljivih predgrađa” u Francuskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA