Na Marsu pronađeno slano jezero

447

Jezero slane vode navodno je pronađeno ispod površine Marsa, što povećava mogućnost pronalaska života na crvenoj planeti, prenose svjetski mediji.

U studiji objavljenoj danas u magazinu “Sajans”, ne precizira se da li je riječ o podzemnom bazenu, rezervoaru ili nanosu blata, prenio je AP.

– Ukoliko su ovi istraživači u pravu, ovo je prvi put da smo pronašli dokaz o velikom vodenom tijelu na Marsu – izjavila je Kejsi Sturman geofizičarka sa Univerziteta u Teksasu.

Otkriveno jezero nalazi se ispod južne polarne ledene kape Marsa, na dubini od 1,5 kilometara, a široko je oko 20 kilometara, prenio je BBC.

Radarskim instrumentom je bilo nemoguće utvrditi dubinu “jezera”, ali istraživački tim pretpostavlja da je duboko najmanje jedan metar.

Jezero, nalik na subglacijalna jezera kakva se mogu naći na Zemlji, ispod antarktičkog leda, otkrili su italijanski naučnici.

– To vjerovatno ipak nije veliko jezero – izjavio je profesor Roberto Orosei iz Italijanskog nacionalnog instituta za astrofiziku, koji je vodio studiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA