Migranti mlađi od pet godina uskoro sa roditeljima

381

Sva djeca migranata mlađa od pet godina, koja su odvojena od svojih roditelja na granici Amerike i Meksika, biće ponovo spojena sa njima ovog jutra po lokalnom vremenu u SAD.

Ovo je potvrdio zvaničnik američke predsjedničke administracije, te dodao da je “Američka unija za građanske slobode, koja je tužila vlasti SAD zbog politike separacije, osporila je ovu procjenu”.

Administracija je objavila da neka djeca ne mogu biti spojena sa roditeljima jer su oni već deportovani, imaju kriminalni dosije ili postoje neki drugi razlozi.

Američki sudija Dejna Sabro iz San Dijega naredila je ranije vlastima da ponovo spoje djecu mlađu od pet godina sa roditeljima do utorka, 10. jula, a svu ostalu djecu do 26. jula.

Vlasti će tokom dana podnijeti sudiji izvještaj o napretku i obavijestiće je da li očekuju da će ispuniti rok za stariju grupu.

Američka administracija objavila je da je oko 2 300 djece odvojeno od svojih roditelja na granici u skladu sa politikom “nulte tolerancije” prema nelegalnoj imigraciji, koja je ukinuta u junu poslije intenzivnih protesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA