Mamić ostaje u BiH, odbijen zahtjev za izručenje

412

Tužiteljica Tužilaštva BiH Goradana Bosiljčić potvrdila je konačnu odluku Suda BiH, donesenu 24. juna da se Zdravko Mamić ne izruči Hrvatskoj.

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića, savjetnika fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Hrvatskoj, koja ga potražuje po potjernici Županijskog suda u Osijeku, nakon što je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, saznaje “Dnevni avaz”.

Apelaciono odjeljenje ove pravosudne institucije preispitao je raniju odluku Vanpretresnog vijeća po službenoj dužnosti, koje je tvrdilo da nisu ispunjenje pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužilaštva BiH, koje je na sudskom ročištu, pozivajući se na Zakon o međunarodno-pravnoj pomoći, istaklo da je propisana zabrana izručenja bh državljana.

– Uvidom u optužnicu krivično djelo za koje se Mamić tereti nije počinjeno nakon potpisanog sporazuma između BiH i Hrvatske, tačnije poslije 28. novembra 2012. – rekla je Bosiljčić prije dvije sedmice, kada je predložila Sudu da donese odluku da se Mamić ne izruči.

Sada ostaje Hrvatskoj, kako saznajemo, da podnese molbu bh pravosuđu za vođenje postupka u BiH. I sam Zdravko Mamić u intervjuu za “Dnevni avaz” kazao je da bi želio da mu se sudi u BiH, jer ne vjeruje u pravosuđe Hrvatske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA