Lažna udomljavanja paravan za šverc pasa!

4521

Beskrupulozni i brutalni šverc pasa lutalica iz zemalja bivše Jugoslavije u Zapadnu Evropu izuzetno je unosan biznis na kome se zarađuju velike sume novca. Glavni putevi šverca pasa lutulica, pod maskom lažnog udomljavanja, su na društvenim mrežama gdje se “promovišu” neregistrovani azili.

Psi lutalice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i u manjoj mjeri Hrvatske, izvoze se u zemlje Zapadne Evrope, posebno Njemačku i Austriju, pod izgovorom udomljavanja. Međutim, umjesto u domovima ljubitelja životinja, nesretni psi završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete pri testiranju oružja, otkriva Aleksandra Obradović za “CdM”.

Godišnje na zapad se prebaci od 300 000 do 400 000 pasa i mačaka iz zemalja bivše Jugoslavije, od čega svega 10 odsto ima šanse da nađe dom i provede svoj život uz prave ljubitelje životinja. Beskrupulozni dileri životinje nabavljaju pomoću partnera u zemljama koje “izvoze” životinje, najčešće one iz prebukiranih gradskih ili privatnih azila.

Iako im je zbog funkcionisanja na Internetu teško ući u trag, poznato je da postoje dileri, beskrupulozni šverceri životinja koji koriste tajne e-mail adrese, lažne identitete na društvenim mrežama i neregistrovane azile koje prezentuju na Internetu.

Psi lutalice uvezeni na ovaj način u zemlje Zapadne Evrope se koriste na najbrutalnije moguće načine poput testiranje šampona, oružja i eksploziva. Vjerovali ili ne, testiranje oružja se vrši tako što se pas postavi i onda se u njega puca iz, na primjer, novog pištolja ili puške kako bi se provjerila vatrena moć.

“Animalistička prostitucija”, kako nazivaju ovu situaciju koja sve više izmiče kotroli, pored Austrije, Švajcarske i Holandije, izuzetno je zastupljena i u Njemačkoj gdje na dnevnoj bazi stiže veliki broj pasa namijenjen crnom tržištu.

Pored pasa, u posljednje tri godine intenzivno se krijumčare i mačke, a konačno su i mediji počeli ovim da se bave, te se o ovome posljednjih nekoliko mjeseci pisalo u BiH i u Hrvatskoj. Kako su udruženja za zaštitu životinja otkrila bh. medijima, cijena lažno udomljenog psa iznosi od 200 do 300 evra. Pojedini “dileri” prodaju i oko sto pasa koje lažno spašavaju sa ulica i nalaze im domove u Zapadnoj Evropi, a zapravo ih šalju u sigurnu smrt.

Kako otkrivaju na forumima posvećenim borbi za prava životinja, više pasa biva smješteno u jedan boks, a zatim se od 20 do 30 boksova vozi i po 1 000 kilometara bez pauze za vodu, hranu i fiziološke potrebe. Nesrećni psi na “cilj” stižu u očajnom stanju, a mnogi i uginu tokom brutalnog transporta. Pojedini psi pokušaju i da pobjegnu, ali vrlo često ginu na auto-putevima. A kada kamion dođe na cilj, tamo nema porodica koje će da ih usvoje, već drugi dileri takođe gladni velike zarade.

Ove nesretne životinje svjedoci su i žrtve brutalnosti ljudskog roda u 21. vijeku motivisanog isključivo zaradom. Vrijeme je da se i policija i sudstvo svih ex-Yu, ali i zapadnoevropskih zemalja angažuje na raskrinkavanju lanaca brutalnog šverca životinja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.